Sunday 1 March 2009

Dydd Gŵyl Dewi (St David's Day)

Αν επισκεφτήκατε σήμερα, 1η Μαρτίου, τη βρετανική ιστοσελίδα του Γούγλη, θα είδατε την παρακάτω εικόνα.

Το πράσο που έχει προσγειωθεί πάνω στο πρώτο O του Google είναι προς τιμήν της ημέρας του Αγίου Δαυίδ, που είναι προστάτης της Ουαλίας.

Tη μέρα αυτή οι Ουαλοί φοράνε στο πέτο μικρούς νάρκισσους ή πράσα. Δεν σας κάνω πλάκα: αυτά είναι τα εθνικά σύμβολα της χώρας.

Να πω επίσης για όσους δεν ξέρουν, ότι η Ουαλία είναι ημι-αυτόνομη χώρα της Μεγάλης Βρετανίας, με πρωτεύουσα το Cardiff. Οι Ουαλοί μιλάνε Cymraeg, δηλαδή ουαλικά, παίζουν καλό ράγκμπυ (εθνικό σπορ γαρ) και δεν συμπαθούν τους Άγγλους. Η σημαία τους δεν έχει καμία σχέση με τη βρετανική που ξέρουμε, και τα εθνικά τους σύμβολα είναι ο κόκκινος δράκος (Y Ddraig Goch στα ουαλικά), τα πράσα (μα την αλήθεια!) και οι νάρκισσοι.

Στην Ουαλία βρίσκεται το χωριό με το όνομα Llanfairpwllgwyngyll, το οποίο είναι συντομευμένη μορφή του πραγματικού ονόματος Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Όπως διαπιστώνετε, τα ουαλικά δεν μοιάζουν καθόλου με τα αγγλικά και επίσης κάνουν φοβερή οικονομία στα φωνήεντα. Περιττό να σας πω ότι το χωριό αυτό έχει το μακρύτερο και πιο δυσπρόφερτο όνομα σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα του Γούγλη και να πατήστε πάνω στο λογόγραμμα. Όσοι είσαστε στο Λονδίνο, δείτε εδώ πώς μπορείτε να γιορτάσετε τη μέρα αυτή πίνοντας μπύρες σε ουαλέζικες παμπ.

Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε, με ασπρο-κόκκινα βραχιολάκια (Μάρτης γδάρτης μπαίνει άλλωστε), πράσα, νάρκισσους, μασκαρέματα, καρναβάλια ή όπως αλλιώς γιορτάζει ο καθένας!

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Αληθινά κι ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρεις εδώ, Σοφία. Σ' ευχαριστούμε.

    Είχα την ευλογία να ζήσω 6 χρόνια στην Ουαλία. Σπούδασα, δίδαξα, έκανα φίλους πολλούς και εγκάρδιους, περιπλανήθηκα στα φανταστικά βουνά και τα λαγκάδια αυτής της καταπληκτικής "χώρας", περιηγήθηκα τα υπέροχα κάστρα της, περπάτησα ξυπόλητος στις απέραντες παραλίες της και τελικά άφησα ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου εκεί...

    ReplyDelete
  3. Ένα όνομα χωριού με 58 γράμματα (39 σύμφωνα!). Σκέψου να έχεις μείνει με το αυτοκίνητο και να πρέπει να εξηγήσεις στην οδική βοήθεια που βρίσκεσαι...
    Πάντως οι ντόπιοι λένε όλο το όνομα μια χαρά

    http://www.youtube.com/watch?v=Wohlwyxr3PI

    ReplyDelete
  4. @ Anastasios: Ευχαριστώ κι εγώ! Δεν έχω πάει ποτέ στην Ουαλία. Πρέπει, ε;

    @ Vassilis: Εντάξει, οι ντόπιοι αφού μιλάνε τη γλώσσα δεν έχουν πρόβλημα. Αλί από εμάς τους ξένους :-)

    ReplyDelete