Sunday 26 April 2009

London Marathon


Το γεγονός της σημερινής ημέρας στην Αγγλία είναι ο Μαραθώνιος του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν από τους πέντε κορυφαίους μαραθωνίους παγκοσμίως (οι άλλοι 4 είναι οι Μαραθώνιοι της Βοστώνης, του Βερολίνου, του Σικάγο και της Νέας Υόρκης) και αποτελεί ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για επαγγελματίες δρομείς, αλλά είναι και η μεγαλύτερη ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση στον κόσμο, αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περί τα 45 εκατομμύρια λίρες (περίπου 56 εκατομμύρια ευρώ με την παλιά ισοτιμία) για διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και σωματεία.

Ο Μαραθώνιος ξεκίνησε το 1981, προσελκύει πάνω από 40.000 αθλητές και καλύπτεται σε απευθείας μετάδοση από το BBC. Η διαδρομή ξεκινάει από το Greenwich και καταλήγει στο κέντρο του Λονδίνου. Επίσημος σπόνσορας εδώ και 14 χρόνια είναι η εταιρία Flora (για τελευταία χρονιά φέτος, αφού από του χρόνου αναλαμβάνει η Virgin Money). Οι δρομείς είναι είτε επαγγελματίες αθλητές (μερικοί αγωνίζονται για μια θέση στους Ολυμπιακούς), είτε ερασιτέχνες μέλη αθλητικών συλλόγων, είτε απλός κόσμος που συμμετέχει με κάποια φιλανθρωπική οργάνωση προκειμένου να μαζέψει χρήματα για λογαριασμό της.

Οι ερασιτέχνες που συμμετέχουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς λέγονται fun runners, και αρκετοί από αυτούς αγωνίζονται μασκαρεμένοι. Τα πιο συνηθισμένα κουστούμια είναι οι κάθε λογής περούκες και στολές μπαλαρίνας (στις γυναίκες αλλά κυρίως στους άντρες), όπως και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε - κλόουν, Ρωμαίοι στρατιώτες, αρχαίοι Έλληνες, ινδιάνοι, καουμπόηδες, κουνέλια, καμήλες, μπουκάλια μπύρας, υπερμεγέθεις νοσοκόμες, ρομπότ, δράκουλες, γαμπροί και νύφες, κλέφτες και αστυνόμοι, Jedi, μήλα, μπανάνες, καρότα, μελισσούλες, πεταλούδες, εθνικές ενδυμασίες κ.λπ.

Τα χρήματα για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις μαζεύονται μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, όπως χορηγείες, έρανοι, φιλανθρωπικά παζάρια, κληρώσεις, πάρτυ μασκέ ή μέσω ειδικών ιστοσελίδων όπως το Just Giving. Οι δρομείς αναλαμβάνουν να οργανώσουν τις δραστηριότητες ή να δημιουργήσουν τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων συλλέγονται τα χρήματα. Εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις συμμετέχουν στον Μαραθώνιο και τουλάχιστον 10.000 αθλητές τρέχουν για λογαριασμό τους. Μερικές οργανώσεις έχουν μεγάλες ομάδες δρομέων, όπως π.χ. η Team MacMillan με 705 δρομείς που μαζεύουν χρήματα για την οργάνωση Macmillan Cancer Support.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες ομάδες και κάθε χρόνο έχουν διαφορετική σύνθεση. Μια ομάδα που μένει σταθερή είναι η Everpresent, αποτελούμενη από 21 δρομείς που έχουν λάβει μέρος σε όλους τους Μαραθώνιους από το 1981 μέχρι σήμερα!

Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο θεατές βγαίνουν στους δρόμους κατά μήκος των 42 χιλιομέτρων της διαδρομής, άλλοι για να δουν κάποιον φίλο ή γνωστό, άλλοι για να ενθαρρύνουν τους αθλητές ή απλά για να δουν τους μασκαρεμένους. Μερικοί φέρνουν μαζί τους φρούτα και γλυκάκια για τους δρομείς, όπως αυτή μικρούλα της φωτογραφίας, που πρόσφερε μπανάνες και jelly babies.


Εκτός από τους fun runners, υπάρχουν και οι επαγγελματίες δρομείς, άνδρες και γυναίκες, αυτοί που τρέχουν με αναπηρικά καροτσάκια και o Mini Marathon για τους κάτω των 18, με σπόνσορα την Adidas. Οι συμμετοχές των επαγγελματιών, γνωστών ως elite runners, είναι σημαντικές, αφού αν κάνεις καλό χρόνο μπορείς να κερδίσεις μια θέση στους Ολυμπιακούς. Η Βρετανίδα Paula Radcliffe που είναι από τις πιο γνωστές μαραθωνοδρόμους παγκοσμίως, ξεκίνησε την καριέρα της από τον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2002.

Φέτος, ο Κενυάτης Sammy Wanjiru κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες, 5 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνων, ενώ η Γερμανίδα Irina Mikitenko τερμάτισε για μια ακόμα φορά πρώτη από τις γυναίκες καλύπτοντας την απόσταση σε 2 ώρες, 22 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Η Paula Radcliffe δεν έτρεξε (ούτε και φέτος) λόγω τραυματισμού.

Ο καιρός σήμερα ήταν σχεδόν καλοκαιρινός, πράγμα πολύ καλό για τους θεατές, αλλά όχι τόσο καλό για τους αθλητές, που σίγουρα θα έτρεχαν καλύτερα αν είχε δροσιά. Ευτυχώς υπήρχαν κάποια σύννεφα που έκριβαν πού και πού τον ήλιο, αλλά αν κρίνω από την κατάσταση των δρομέων, μάλλον δεν ήταν αρκετά. Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό μου στο Flickr. Έχω τραβήξει και βιντεάκια, που θα ανεβάσω μέσα στις επόμενες μέρες.

Η ανάρτηση αυτή, με περισσότερες φωτογραφίες, δημοσιεύεται στις Κόκκινες Νύχτες.

No comments:

Post a Comment