Wednesday, 2 October 2013

Epic Tea Time

(Έγραψα πριν από αρκετό καιρό αυτό το άρθρο στο προσωπικό μου blog, αλλά πιστεύω πως ταιριάζει ωραιότατα κι εδώ!)


Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως βλέπω τίποτα το ελκυστικό στο να πίνει κάποιος το τσάι του σαν Άγγλος... Είμαι όμως κάτοικος της Αγγλίας τα τελευταία 3 χρόνια και αν έμαθα κάτι, είναι πώς πίνουν οι μπρίτις το τσάι τους. Αμήν στης χιλιάδες λίρες που θα πληρώσω για τα δίδακτρα των σπουδών μου.







Για όσους έχουν καούρα να πιούνε τσάι σαν Άγγλοι, ιδού οι λέξεις κλειδιά:

Τσάι χύμα (αν δεν μπορείς να το βρεις αγόρασε φακελάκια και σκίστα)
Σουρωτήρι
Γάλα (και ζάχαρη)
Κούπα 
Νερό


Αυτά τα λίγα και άκυρα.

-Άνι






Friday, 7 June 2013

«Έλληνες στο Λονδίνο»

Ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον -βασικά αυτοβιογραφικό- βιβλίο του Καθ. Νίκανδρου Μπούρα μόλις εκδόθηκε (2013) στο Λονδίνο, από τον Εκδοτικό Οίκο ΑΚΑΚΙΑ, ιδιοκτησίας της Πρεσβυτέρας Άννας Κωστοπούλου, συζύγου του αγαπητού αδελφού και συλλειτουργού π. Παύλου Γρηγορίου. Το θέμα του -όπως και ο τίτλος του- είναι: «Έλληνες στο Λονδίνο»! Το ISBN είναι: 978-1-909550-60-5.


Τα περιεχόμενα του βιβλίου έχουν ως εξής:

Πρόλογος του Νίκου Μουζέλη
Εισαγωγή
Κεφάλαιο I: Πρώτες εντυπώσεις και εμπειρίες
Κεφάλαιο II: Έλληνες Πανεπιστημιακοί Δυτικής Ευρώπης
Κεφάλαιο III: Έλληνες ασθενείς στο Λονδίνο
Κεφάλαιο IV: ‘Eλληνικη Eταιρεία Μελετών και Επιστημονικού
Προβληματισμού (Ε.Λ.Ε.Μ.Ε.Π.)
Κεφάλαιο V: Θέματα υγείας
1. Οι διαλέξεις Reith
2. Η αντιμετώπιση του στρες
3. Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)
Κεφάλαιο VI: Λέρος
Κεφάλαιο VII: Πολιτιστικές δράσεις
1. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (Hellenic Cultural Centre)
2. Ελληνικό Ίδρυμα (Hellenic Foundation)
3. Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (Foundation for Hellenic Culture)
4. Ελληνικό Κέντρο (Hellenic Centre)
5. Ελληνική Εταιρεία Λονδίνου (London Hellenic)
6. Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Centre for Hellenic Studies του
King’s College London)
7. Βρετανοελληνική Επιτροπή Πολιτιστικής Φιλίας
8. Η πρώτη επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου
9. Ελληνική Συλλογή (Greek Collection)
10. Πάριο Χρονικό
Κεφάλαιο VIII: «Μάρμαρα» του Παρθενώνα
Κεφάλαιο IX: Ιατρικές εταιρείες
1.Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βρετανίας
2.Παγκόσμια Ελληνική Βιοϊατρική Εταιρεία
Κεφάλαιο X: Το Eλληνικό Forum του Λονδίνου
Κεφάλαιο XI: Ελληνικό Παρατηρητήριο
Επίλογος
Επιλογή Βιβλιογραφίας
Φωτογραφίες & Προγράμματα Εκδηλώσεων
Για το Συγγραφέα

Στον Πρόλογο του βιβλίου, ο Νίκος Μουζέλης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου του Νίκανδρου Μπούρα νόμισα πως επρόκειτο για αυτοβιογραφία ενός διακεκριμένου επιστήμονα, η οποία εστίαζε στην έρευνα και στις επαγγελματικές κυρίως δραστηριότητες του. Γρήγορα, όμως, κατάλαβα πως επρόκειτο για κάτι διαφορετικό. Για μια καταγραφή, αξιολόγηση και ανάλυση των κοινωνικών, πολιτισμικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου. Mιας κοινότητας που αποτελείται από χιλιάδες έλληνες φοιτητές και επιστήμονες, καθώς επίσης και από σημαντικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Με γλαφυρό και απλό (αλλά όχι απλουστευτικό) τρόπο, ο συγγραφέας δίνει μια γενική εικόνα των πολυάριθμων οργανώσεων, που, παρά την έλλειψη πόρων, κατόρθωσαν κατά την περίοδο 1974-2004 να ενεργοποιήσουν τους Έλληνες του Λονδίνου και να τους εντάξουν στη δημόσια σφαίρα μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων... Ο Νίκανδρος Μπούρας περιορίζει την έρευνά του σε οργανώσεις στις οποίες είχε ενεργή συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, ως ενεργός πολίτης και εξετάζοντας τις πολύπλοκες διασυνδέσεις με άλλες οργανώσεις, καθώς και με τρέχοντα γεγονότα στον ελληνικό χώρο, κατορθώνει να δώσει μια σφαιρική εικόνα του τι συνέβαινε στην ελληνική κοινότητα του Λονδίνου, μια κοινότητα ανοιχτή στην πολυπολιτισμικότητα της βρετανικής κοινωνίας, αλλά και στις εξελίξεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας... Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως το βιβλίο του Νίκανδρου Μπούρα, είναι γραμμένο με συστηματικό και καλά αρθρωμένο τρόπο, δεν αποτελεί μια απλή αφήγηση που αφορά μόνο όσους Έλληνες έζησαν στο Λονδίνο κατά την περίοδο 1974-2004. Αποτελεί επίσης σοβαρή συμβολή στη βιβλιογραφία για την ελληνική διασπορά, η οποία, ως γνωστόν, έχει συμβάλει με ποικίλους τρόπους στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας».


Στην Εισαγωγή του, ο συγγραφέας ανέφερει μεταξύ άλλων:

«Το Λονδίνο αποτελεί έναν από τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το βιβλίο αυτό εξιστορεί τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από το 1974 μέχρι το 2004. Αναφέρεται σε γεγονότα και σε δραστηριότητες στα οποία είχε προσωπική ανάμειξη, ή στενή σχέση με τους πρωταγωνιστές τους, και βασίζεται κυρίως σε προσωπικά αρχεία, αλλά και σε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες από φίλους και γνωστούς. Με σαφή στοιχεία αυτοβιογραφίας, όσα αναφέρονται αφορούν μια συγκεκριμένη κατηγορία γεγονότων, σχετική κυρίως με κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς και πολιτιστικές δράσεις... Οι εξιστορήσεις δεν περιλαμβάνουν κατά κανέναν τρόπο όλα όσα συνέβησαν στον ελληνικό χώρο του Λονδίνου τα τριάντα αυτά χρόνια. Υπήρξαν και πολλές άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες από πολύ αξιόλογες οργανώσεις, στις οποίες όμως δεν υπήρχε προσωπική ανάμειξη μου και τις οποίες δεν παρακολούθησα στενά, όπως αυτές στις οποίες αναφέρομαι. Η παρουσία των Ελλήνων στο Λονδίνο είναι βεβαιωμένη ήδη εμφανής από τους Αρχαίους, Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους. Ο πρώτος Έλληνας που έδωσε ανεκτίμητες πληροφορίες για την Αγγλία ήταν ο Κερκυραίος Νίκανδρος Νούκιος, που έζησε στη Βενετία το 1545 και τύπωσε τρίτομο έργο με τον τίτλο Αποδημίες. Αποτελεί περίεργη σύμπτωση το γεγονός ότι έχουμε το ίδιο ασυνήθιστο πρώτο όνομα με τον Νίκανδρο Νούκιο, του οποίου την προσφορά στην Αγγλία έχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σεφέρης. Οι Έλληνες είναι από τους κατ’ εξοχήν λαούς της μεγάλης ανά τον κόσμο διασποράς. Από τον 16ο αιώνα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 σημαντικός αριθμός Ελλήνων έφυγαν από την πατρίδα τους προς όλα τα σημεία της Γης, με σκοπό την ανεύρεση εργασίας και την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Τον 18ο αιώνα οι ελληνικές κοινότητες της κεντρικής Ευρώπης γνώρισαν μεγάλη οικονομική άνθηση. Το ίδιο φαινόμενο συνεχίστηκε και στον 19ο αιώνα, με την ακμή των ελληνικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο (κυρίως στην Αλεξάνδρεια) καθώς επίσης και στο Λονδίνο... Ελπίζω ότι το παρόν βιβλίο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες για συγκεκριμένα γεγονότα που στην εποχή τους συζητήθηκαν και σχολιάστηκαν έντονα, θα συμβάλει στην κάλυψη αρκετών κενών της σύγχρονης ιστορίας των Ελλήνων του Λονδίνου, καθώς επίσης και στη γενικότερη μελέτη του ελληνισμού της διασποράς...».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο Νίκανδρος Μπούρας είναι ομότιμος καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής που ανήκει στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Από το 1974 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής και τακτικός Καθηγητής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Guys του Λονδίνου. Το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και ακαδημαϊκό του έργο, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής και στην τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ποικίλων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ευρύτατο. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, αρκετά από τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Συμμετέχοντας όλα αυτά τα χρόνια σε αρκετές διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, ανέπτυξε παράλληλα έντονη κοινωνική και πολιτισμική δράση μέσα στον ελληνισμό της διασποράς στον βρετανικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του Maudsley International, βασικοί σκοποί του οποίου είναι η προαγωγή της παγκόσμιας ψυχικής υγείας, μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων. Επίσης, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Daedalus Trust, το οποίο ερευνά τη συμπεριφορά ατόμων σε ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διοικητών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στρατιωτικών, δικαστών, κ.ά.

Tuesday, 9 April 2013

Και ξαφνικά περπάτησα 6+ χιλιόμετρα στο Λονδίνο


Πολύ πρόσφατα ήμουν στο κέντρο για να μαζέψω κάτι εικόνες του Λονδίνου για την πτυχιακή μου εργασία, όταν αποφάσισα (με την φίλη που είχα μαζί μου) να περπατήσω για λίγο. Από Southbank πήγαμε Trafalgar. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου ανακαλύψαμε πόσο κακάσχημοι ήταν οι άνθρωποι το 1600, το περπάτημα συνεχίστηκε.



Ακολουθώντας τον μεγάλο δρόμο που φτάνει στο παλάτι, αρχίσαμε να περπατάμε μέσα στα σοκάκια της γύρω περιοχής προσπαθώντας να κατανοήσουμε το πόσο πλούσιοι είναι οι άνθρωποι που μένουν εκεί... χωρίς επιτυχία δυστυχώς. Ειδικά από μέρους μου, που φορούσα ένα σακίδιο από το primark με το ένα λουρί να κρέμεται σκισμένο.
Μπορώ να πω πώς είδα ένα ψιλικατζίδικο σε όλη την πορεία, που δεν το λέγαν ούτε Bupinder's Off Licence ούτε Krishna's Arms, αλλά Charles of Belgravia!



Έτσι συνεχίστηκε η πορεία μας μέχρι που φτάσαμε Chelsea... Και αμήν περάσαμε τις ράγες των τρένων και όλα άλλαξαν. Council flats του Wandsworth, μη-λευκοί-μεσοαστοί και σκοτάδι. Κυρίως γιατί ήταν πλέον 11 το βράδυ. 

Ο σταθμός των τρένων στην Clapham Junction έμοιαζε πλέον με όαση. Μετά από περίπου 5 ώρες συνεχές περπάτημα, ήμουν στον δρόμο του γυρισμού. Έτσι τελείωσε η μέρα μου με αυτό εδώ το άρθρο στην εφημερίδα, και εμένα να προσπαθώ να μη μου βγει η pop tart από την μύτη από τα γέλια.




-Άνι

Wednesday, 13 March 2013

Χιόνι, λιακάδα και διπολικές τάσεις.

Νοτιοδυτικό Λονδίνο μέχρι Waterloo. Σε μίση ώρα περίπου ο καιρός έχει περάσει από λιακάδα σε μαύρα βροχερά σύννεφα με χιόνι και ήλιο, σε μίνι χιονοθύελλα και πίσω σε λιακάδα. Και ο αέρας πάντα παρόν φυσικά!
Δεν είναι νέο σε κανέναν αυτό βέβαια, και φυσικά όλοι σχολιάζουν στο facebook... Άλλα σκέφτηκα γιατί να μη γράψω κατι στο blog για το θέμα! :)

Και μέχρι να γράψω αυτό το σύντομο κείμενο άρχισε να ψιλοχιονιζει πάλι. Δεν μπορώ να πω, πολυ ενδιαφέρον θέαμα!

-Άνι

Saturday, 23 February 2013

Το άγαλμα του Sherlock Holmes


Στο κέντρο του Λονδίνου, μόλις έξω από το Σταθμό Baker Street του Μετρό, βρίσκεται τοποθετημένο το άγαλμα της παρούσας ανάρτησης. Παριστάνει τον Sherlock Holmes, που είναι ο πασίγνωστος φανταστικός ντετέκτιβ, o oποίος -μαζί με τον βοηθό του Dr. John H. Watson- έχει εμπλακεί σε δεκάδες υποθέσεις μυστηρίου. Τους χαρακτήρες αυτούς δημιούργησε το 1887 ο Σκωτζέζος συγγραφέας Sir Arthur Ignatius Conan Doyle.


Το άγαλμα, που κατασκευάστηκε to 1999 από τον γλύπτη John Doubleday, βρίσκεται στη συγκεκριμένη αυτή θέση, γιατί ο Holmes, σύμφωνα με τη μυθιστορία, ζούσε σε διαμέρισμα επί της Baker Street, κοντά στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα.

Tuesday, 8 January 2013

Εκπαιδευτικό Συνέδριο στο Λονδίνο

Ο Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης (ΕΦΕΠΕ) Ηνωμένου Βασιλείου οργανώνει Εκπαιδευτικό Συνέδριο την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 και ώραν 3μ.μ. - 7μ.μ. στους χώρους της Κοινότητος Αποστόλου Βαρνάβα, (Trinity Road, Wood Green Βορείου Λονδίνου N22 8LB). 

Θέμα του Συνεδρίου θα είναι «Το μέλλον του Ελληνικού Σχολείου της Αποδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας». 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΕ, καλεί κάθε Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής να εκπροσωπηθεί από δύο άτομα, τα οποία ευρίσκονται σε άμεση σχέση με την οργάνωση και κανονική λειτουργία του Κοινοτικού Σχολείου, αλλά και από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Σχολεία της Ομογένειας.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, θα παρατεθεί Δείπνο στους χώρους της διοργανώτριας Κοινότητας.