Friday 14 August 2009

One & other


Αυτές τις μέρες στην Trafalgar Square διοργανώνεται ένα ασυνήθιστο καλλιτεχνικό γεγονός: Το One & other, έμπνευσης Antony Gormley. Η σύλληψη απλή: ο καθένας μας είναι καλλιτέχνης και ο καθένας μας μπορέι να εκφραστεί δημόσια.

Πριν εξηγησω περαιτέρω, δύο λόγια για τον Τέταρτο Πλίνθο της Trafalgar Square. Η πλατεία, εκτός από τον Νέλσονα και τα λιοντάρια, έχει και τέσσερις πλίνθους, που γενικώς περνάνε απαρατήρητοι. Και ενώ οι τρεις αποτελούν μόνιμη βάση για αγάλματα διάφορων έφιππων και μη, ο τέταρτος πλίνθος φιλοξενεί διάφορα έργα τέχνης καθε φορά, τα οποία αλλάζουν κατα διαστήματα. Το θέμα του φετινού καλοκαιριού: One & other!

Ο Gormley λοιπόν πρότεινε, αντί για κάποιο σύνηθες στατικό γλυπτό, απλοί άνθρωποι να ανέβουν στον Πλίνθο και να κάνουν ό,τι τους κατέβει (κυριολεκτικά), έτσι ώστε το βάρθρο αυτό να γίνει η βάση γισ ένα μνημείο ζωντανών ανθρώπων και όχι νεκρών πολεμιστών και άλλων ηρώων, σαν ένας καθρέφτης της σύγχρονης Βρετανίας.Περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη εδώ:



Πανέξυπνη ιδέα, αν θες τη γνώμη μου-τουλάχιστον όποτε περνας από την πλατεία γυρνάς και το κεφάλι για να δεις τι παίζει. Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν μετά από κλήρωση, και φυσικα οι συμμετοχές στην κλήρωση ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Δείτε μερικά βίντεο παρακάτω (κι επίσης εδώ. Πώς σας φαίνεται;










24ωρη κάλυψη στο επίσημο website

Και ένα σπαρταριστό βίντεο από το Channel 4

Share/Save/Bookmark

2 comments:

  1. απίθανη ιδέα, προσπαθώ να σκεφτώ κάποιο σημείο στην Αθήνα με άδειο πλίνθο που θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο :)

    ReplyDelete
  2. Κι εμένα μου άρεσε όταν πέρασα μια μέρα και το είδα. Πολύ Λονδρέζικο (α λα speaker's corner κ.λπ.).

    ReplyDelete