Saturday 12 December 2009

OLIVER!



Ολα αυτά τα χρόνια στην Αγγλία έχω δει αρκετά musicals. Μέχρι πρόσφατα το καλύτερο που είχα δει ήταν το Cats το οποίο πολλοί από εσάς ίσως είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στην Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα είδα το Oliver!, το musical που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Charles Dickens. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι ήτανε καταπληκτικό. Αν κάποιος επισκεφτεί το Λονδίνο όσο καιρό το έργο θα παίζεται, αξίζει να κλείσει εισητήρια για να το δει.

Το Oliver! έχει γραφτεί ως musical (μουσική και στίχοι-διάλογοι) από τον Lionel Bart και έκανε πρεμιέρα στο West End το 1960. Η τωρινή παράσταση ξεκίνησε στις αρχές του 2009 με πρωταγωνιστή στον ρόλο του Fagin τον Atkinson γνωστό σε όλους μας ως Mr. Bean. Σήμερα τον ρόλο του του Fagin έχει ο Omid Djalili (Πιρατές της Καραιβικής), ο οποίος την προσεχή Δευτέρα δώσει τη θέση του στον Griff Rhys Jones. Η Jodie Prenger είναι στον ρόλο της Νάνσυ και ο Burn Gorman ως Bill Sikes. Στην παράσταση συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της ορχήστρας. Μία υπερπαραγωγή.

Η ιστορία του Oliver Twist είναι λίγο πολύ γνωστή. Ενα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο αλλά πωλείται στον ιδιοκτήτη ενός γραφείου τελετών επειδή τόλμησε να ζητήσει για περισσότερο φαγητό. Προορίζεται να ακολουθεί τις κηδείες ώστε με το νεαρό της ηλικίας του και το λυπημένο βλέμμα του να προκαλεί συμπάθεια. Καταφέρει και το σκάει και μετά από μία εβδομάδα περιπλάνηση στους δρόμους συναντά ένα παιδί που δουλειά του είναι να κλέβει και αποφασίζει να τον ακολουθήσει και να ζήσει όπως και αυτός. Γνωριζει τον αρχηγό της συμμορίας τον Fagin και εκεί εκπαιδεύεται να ξαφρίζει περαστικούς ή όπως λέει το τραγούδι "You've got to Pick a Pocket or Two". Εκεί γνωρίζει και την Νάνσυ, κοπέλα του σκληρού κλέφτη Bill Sikes, που τον φροντίζει ως μητέρα του. Ο Oliver που πιστεύει ότι θα του μάθουν να φτιάχνει χαρτομάντηλα, τους ακολουθεί την επόμενη μέρα στη «δουλειά» και καθότι άπειρος συλλαμβάνεται την ώρα που η παρέα το ληστεύει ένα πλούσιο ηλικιωμένο κύριο, τον Mr. Brownlow. Ο κύριος Brownlow λυπάται το αγόρι και αποφασίζει να τον πάρει υπό την κηδεμονία του. Ετσι ο Oliver αρχίζει μια νέα ζωή στο σπίτι του Mr. Brownlow που ωστόσο δεν θα διαρκέσει πολύ καθότι ο Fagin και ο Bill τον απαγάγουν υπό τον φόβο να μιλήσει στην αστυνομία γι αυτούς. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες του ορφανοτροφείο, οι οποίοι είχαν πουλήσει τον Oliver συναντούν μία ετοιμοθάνατη κυρία η οποία τους λέει ότι η μητέρα του Oliver, η οποία πέθανε στη γέννα, είχε αφήσει ένα χρυσό μενταγιόν το οποίο υπδηλώνει ότι ο Oliver ανήκει σε πλούσια οικογένεια. Ψάχνοντας, καταλήγουν στο ότι ο Oliver είναι εγγονός του Mr. Brownlow τον οποίο επισκέπτονται και του το ανακοινωνουν έχοντας στα χέρια τους το μενταγιόν που έχει μέσα τη φωτογραφία της κόρης του. Την ίδια ώρα η Νάνσυ επισκέπτεται και αυτή τον Brownlow και του υπόσχεται ότι θα του φέρει πίσω του Oliver δίνοντας ραντεβού μαζί του τα μεσάνυχτα στην London Bridge. Ο Bill όμως ακολουθεί τη Νάνσυ, την οποία ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου και απαγάγει εκ νέου τον Oliver. Τελικά ο Bill πέφτει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών και ο Oliver παραδίδεται στα χέρια του Mr. Brownlow.

Παρακάτω υπάρχουν βιντεάκια από το youtube με την Jodie Prenger να τραγουδάει το “As Long As He Needs Me” καθώς και ένα ηχητικό απόσπασμα από την παράσταση με το τραγούδι "You've got to Pick a Pocket or Two". Τέλος και ένα βιντεάκι promotion του musical.







Εδώ, εδώ, εδώ και εδώ θα βρείτε και κριτικές για το έργο.

Αντε να μπαίνουμε σε Christmas Mood!

No comments:

Post a Comment