Saturday 7 August 2010

Νέος Βυζαντινός Ναός στο Λονδίνο


Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ένα μεγαλόπνοο οικοδομικό πρόγραμμα και αυτή την εποχή βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση.

Συγκεκριμένα το 2006 άρχισε και ολοκληρώθηκε η εκ θεμελίων ανέγερση του νέου Κοινοτικού, Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου της φιλοπρόοδης Κοινότητάς. Από τον Ιούλιο 2009 δε, άρχισε να οικοδομείται εκ θεμελίων ο νέος Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος σε παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό.

Όλη αυτή η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία συνοδεύεται από μεγάλη συσπείρωση του Ελληνορθόδοξου λαού της ευρύτερης περιοχής του ΒΔ Λονδίνου, κάνει όλους τους Ομογενείς ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και υπερήφανους. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου, που είναι ο τσιμεντένιος σκελετός του Ναού, ο οποίος υψώνεται προς τον ουρανό, μαζί με τις προσευχές όλων προς τον Άγιο Θεό, για γρήγορη ευόδωση του ιερού αυτού εγχειρήματος.

Αυτή την εποχή κτίζονται τα τούβλα και παράλληλα γίνονται οι αναγκαίες ηλεκτρολογικές και λοιπές εργασίες. Επίσης ετοιμάζεται ο τρούλος έτσι ώστε σύντομα να τοποθετηθούν εκεί τα φύλλα χαλκού. Τέλος δε, κτίζεται η ξύλινη οροφή πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν τα παραδοσιακά κεραμίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομογένεια στη Μεγ. Βρετανία έχει πάνω από 100 χρόνια να οικοδομήσει δικό της Ναό εκ θεμελίων. Ο τελευταίος ήταν ο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο Κάρδιφ της Ουαλίας, που ανηγέρθη το 1906. Από τότε ιδρύθηκαν πολλές Κοινότητες. Όμως όλες τους αγόρασαν ή ενοικιάζουν χώρους λατρείας από τις δυτικές χριστιανικές Ομολογίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το ιερό και ιστορικό αυτό έργο μπορεί να βρει κανείς στο ιστολόγιο της Κοινότητας, το οποίο ενημερώνεται καθημερινά, με φωτογραφίες και κείμενα, που πληροφορούν για την πρόοδο των εργασιών.

No comments:

Post a Comment