Thursday 12 November 2009

GUY FAWKES NIGHT

Το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου κάθε χρονιάς, εδώ στην Μεγάλη Βρετανία γιορτάζεται η νύχτα του Guy Fawkes. Οι εορτασμοί ξεκινούν εκείνη την ημέρα και κορυφώνονται με μία μεγάλη γιορτή πυροτεχνημάτων το επόμενο Σάββατο.

Πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό ολόκληρου του Λονδίνου, αλλά θα έλεγα το main event λαμβάνει χώρα στο Battersea Park το οποίο αποτελεί την μία γωνία της πανέμορφης Chelsea Bridge.



Αλλά τι ακριβώς ήταν αυτός ο Guy Fawkes και γιατί τον γιορτάζουμε με πυροτεχνήματα και με κάψιμο των ομοιωμάτων του; Στις 5 Νοεμβρίου του 1605 ο Guy Fawkes μαζί με μία ακόμα ομάδα Καθολικών προσπάθησαν να ανατινάξουν το Κοινοβούλιο πυ φυσικά τότε δεν στεγαζόταν στο σημερινό κτίριο, αλλά σε ένα κτίριο του οποίου το υπόγειο μπορούσε να νοικιάσει ο οποιοσδήποτε! Ο λόγος ήταν οι διακρίσεις εναντίον των Αγγλων Καθολικών μετά το σχίσμα της Αγγλίκανικής εκκλησίας από το Βατικανό. Ετσι αποφάσισαν να ανατινάξουν το Κοινοβούλιο την ώρα που μέσα σε αυτό θα βρίσκονταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας James I αλλά και πολλοί αριστοκράτες Καθολικοί. Η ιστορία έχει ως εξής. Ο Robert Catesby ήταν ο αρχηγός της συμμορίας, αλλά ο Guy Fawkes ήταν ο υπεύθυνος για την βομβιστική ενέργεια. Ομως, συννελήφθει λίγες ώρες πριν την επίθεση μετά από έλεγχο στο υπογειο του κτιρίου όπου και βρεθηκαν 800κιλά μπαρούτι. Ο έλεγχος έγινε μετά τη λήψη ανώνυμου γράμματος από τις αρχές. Φυσικά βασανίστηκε φρικτά για μέρες, αλλά δεν αποκάλυψε ονόματα παρά μόνο αυτά που ήταν ήδη γνωστά στις αρχές αλλά και συντρόφων του που ειχαν πεθάνει. Οσοι συνελήφθησαν πέρασαν από δίκη, κρίθηκαν ένοχοι και απαγχονίστηκαν. Ο Guy Fawkes τελευταία στιγμή πριν τον κρεμάσουν πήδηξε από τη σκάλα, έσπασε το λαιμό του και πέθανε έτσι, γλιτώνοντας τον εξευτελισμό της κρεμάλας.

Φυσικά, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, ο NdN (σαν παιδί που είναι) δεν θα μπορούσε να λείπει από το Battersea Park για να θαυμάσει τα πυροτεχνήματα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα πυροτεχνήματα, αλλά και από την καύση του ομοιωματος του Guy Fawkes.























Υ.Γ.1 Την νύχτα του Guy Fawkes δεν την γιορτάζουν μόνο στην Γηραιά Αλβιώνα, αλλά και σε πολλέ ακόμη πρώην αποικίες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αφρική κτλ.

1 comment:

  1. Remember Remember the 5th of November!!! Όσες φορές και να δω το V for Vendetta δεν το βαριέμαι με τίποτα! ;)

    Είναι ωραίο ιστορικά στοιχεία να εμπνέουν σύγχρονες ταινίες.

    Φοβερές οι φωτογραφίες με τα πυροτεχνήματα! Είναι η αδυναμία μου, πολύ μου αρέσουν! :)

    ReplyDelete