Tuesday 5 January 2010

10 αγαπημένα εστιατόρια

Μία από τις ευχάριστες (και αναπάντεχες) εκπλήξεις του Λονδίνου είναι η τεράστια ποικιλία στα εστιατόρια και το φαγητό του. Παρότι η Αγγλική κουζίνα είναι επιεικώς απαράδεκτη, στο Λονδίνο υπάρχουν κάθε λογής εστιατόρια από τα 4 σημεία του ορίζοντα με εξαιρετικό φαγητό. Και μια και σε αυτό το blog δεν έχουμε ασχοληθεί τόσο με το φαγητό, είπα να κάνω την αρχή. Ελπίζω να φανεί χρήσιμη τόσο σε αυτούς που μένουν εδώ όσο και σε επισκέπτες.

Ακολουθεί μια εντελώς προσωπική και υποκειμενική λίστα με 1ο εστιατόρια όπου έχω επισκεφτεί τον τελευταίο 1.5 χρόνο που είμαι στην Αγγλία, και τα προτείνω για διάφορους λόγους. Είναι παρμένα από ένα πολύ πρόχειρο blog - λίστα εστιατορίων που διατηρώ εδώ (είχα και αντίστοιχο για το LA). Έχει δοθεί βάρος σε μεμονωμένα μαγαζιά παρά σε αλυσίδες που είναι αρκετά γνωστές και εύκολα αναγνωρίσιμες.

Αναφέρονται το όνομα του κάθε μαγαζιού (με link για το site τους), είδος και περιοχή, βαθμολογία σε κλίμακα από 1-5 (μια εξήγηση για το τι σημαίνει η κάθε βαθμολογία έχω γράψει εδώ), και τα λεφτά ανά άτομο που στοίχισε (κομπλέ με ποτό, επιδόρπιο και tip).

Η σειρά είναι τυχαία.




Osteria Basilico
(Italian - Notting Hill) **** £28

Το ιταλικό αυτό εστιατόριο είναι αυθεντικό, με αρκετά μοναδικά πιάτα που δε τα βρίσκεις εύκολα σε μαγαζιά της σειράς. Οι πίτσες είναι ΟΚ αλλά όχι τρομερές, αλλά οι μακαρονάδες είναι πολύ καλύτερες. Το αποκορύφωμα είναι στο σπιτικό Τιραμισού τους που είναι το καλύτερο που έχω φάει στο Λονδίνο (background story: γενικά δεν τρώω καθόλου Τιραμισού γιατί είναι "πικρό" γλυκό. Ε, αυτό με ανάγκασε να το χλαπακιάσω). Θέλει συνήθως κρατήσεις από πριν γιατί είναι αρκετά μικρός χώρος και ιδιαίτερα δημοφιλές εστιατόριο τελευταία.




Busaba Eathai (Thai - Soho) **** £22

Ταϋλανδέζικο μέρος με communal τραπέζια (δηλ. κάθεται κάθε παρέα με άλλα άτομα που δεν γνωρίζει γύρω από μεγάλα τραπέζια). Δεν είναι τόσο αυθεντικό Thai, αλλά είναι εξευρωπαϊσμένο με πιο mild γεύσεις και προσιτά πιάτα, ιδανικό για όσους δεν έχουν εμπειρία από ασιατικές κουζίνες. Εδώ δεν χρειάζονται κρατήσεις, αλλά θα υπάρχει μια σχετική ουρά στις περιζήτητες ώρες.




Haz (Turkish - Liverpool Street) *** £30

Μοντέρνο τούρκικο εστιατόριο, που περιλαμβάνει αρκετά κρέατα, κεμπάμπ κτλ. Το αγαπημένο είναι η γιαουρτλού, από τα πιο χορταστικά πιάτα που μπορεί να φάει κανείς, σε πολύ λογική τιμή. Είναι και σε βολική τοποθεσία, πολύ κοντά στο σταθμό της Liverpool St.




Baozi Inn (Chinese - Leicester Square) **** £15

Η γειτονική Chinatown έχει πολλά και καλά κινέζικα εστιατόρια, αν έχετε όρεξη για παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα. Το Baozi Inn είναι λίγο χωμένο, μικρό (τα τραπέζια χωράνε μέχρι 4 άτομα μέγιστο), και δεν έχει παραδοσιακά πιάτα αλλά πιο πρωτότυπες γεύσεις με πολλές ελευθερίες ως προς τα υλικά. Το προτιμώ για ένα σύντομο και φτηνό γεύμα στο κέντρο.




Buen Ayre
(Argentinian - Hackney) *** £32

Οι Νοτιοαμερικάνοι είναι ίσως ο Νο1 λαός στο κόσμο για κρέατα. Από τη μεριά των Αργεντινών, το Buen Ayre ψήνει στα κάρβουνα και σερβίρει τεράστιες ποσότητες κρέατος, από rib eyes μέχρι φιλέτα. Η sirloin, παρότι διαφημίζεται αρκετά, δεν είναι πραγματικά καλή. Είναι σε περιοχή όπου δεν είναι τόσο δημοφιλής και θέλει έναν επιπλέον κόπο, αλλά γλυτώνει κανείς αρκετά χρήματα από αντίστοιχα κεντρικά εστιατόρια. Για μέρες και ώρες αιχμής (ειδικά Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) χρειάζονται κρατήσεις αρκετών ημερών πριν.




Blue Elephant
(Thai - Fulham) **** £35

Σε αντίθεση με το Busaba πιο πάνω, το Blue Elephant είναι αυθεντικό ταϋλανδέζικο, με εκπληκτικό ντεκόρ (φυτά, ποταμάκια, γέφυρες κτλ) και παραδοσιακό φαγητό. Το δείπνο τους είναι αρκετά ακριβό (£50+), αλλά τις Κυριακές έχουν lunch με μπουφέ all-you-can-eat με £25 το άτομο. Το τελευταίο είναι φοβερή ευκαιρία αλλά θέλει οπωσδήποτε κρατήσεις πολλές μέρες πριν.




Zara (Turkish - Hampstead) **** £27

Σύμφωνα με τους σερβιτόρους του, το Zara είναι από τα 3 καλύτερα αυθεντικά ανατολίτικα εστιατόρια στην Αγγλία. Εδώ δεν υπάρχουν τόσο κεμπάμπ όσο πιο σπιτικές συνταγές και μαγειρευτά πιάτα, όλα πεντανόστιμα. Θέλει πάλι λίγο κόπο για να φτάσει κανείς από το μετρό μέχρι το εστιατόριο αλλά αξίζει την προσπάθεια!



Τα επόμενα 3 μαγαζιά δεν είναι ακριβώς εστιατόρια αλλά έχει το καθένα του ειδικό λόγο για να μπει σε αυτή τη λίστα :-)




Market Coffee House (Coffee - Liverpool Street) **** £5

Το κοντινότερο που μπορεί να βρει κανείς σε καφετέρια στο Λονδίνο. Παγκόσμιας κλάσης καπουτσίνο (το μικρό μέγεθος όμως), καλή σοκολάτα, συν αρκετά νόστιμα φαγητά και γλυκά για να τσιμπήσει κανείς.




Ben's Cookies (Dessert - Covent Garden) **** £5

Μικρή σχετικά αλυσίδα με φρεσκοψημένα μπισκότα σε πάμπολλες γεύσεις. Αν έχετε πρόβλημα επιλογής γεύσης, το κλασικό με την σοκολάτα είναι ασφαλής επιλογή. Ζητήστε να σας δώσουν αν έχουν ζεστά - είναι θεϊκά.




Scoop (Dessert - Covent Garden) **** £5

Μακράν το καλύτερο ιταλικό παγωτό στο Λονδίνο. Πολλές γεύσεις που αλλάζουν κάθε φορά, και εκπληκτική σοκολάτα. Το καλοκαίρι διοργανώνουν και events, όπως μέρα σοκολάτας, μέρα φρούτων, ή πχ παγωτά με υγρό άζωτο για ψυκτικό. Η βολική του τοποθεσία επιτρέπει πολλαπλές επισκέψεις :-)




Αυτά για την ώρα! Αφήστε εντυπώσεις και επιπλέον προτάσεις στα σχόλια.

1 comment:

  1. Έχω να πω ότι... κρίνοντας από την παραπάνω λίστα... σε θέατρο μπορεί να συναντηθούμε, σε εστιατόριο σίγουρα όχι :-)

    ReplyDelete