Thursday 4 November 2010

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Σημαντικά αναβαθμισμένο, ξεκινά τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Βίντεο στο Λονδίνο (London Greek Film Festival). Οι προβολές θα παρουσιαστούν στα εντυπωσιακά Westbourne Studios από τις 8-14 Νοεμβρίου, ενώ η βραδιά των βραβείων Οδυσσέας, θα φιλοξενηθεί στις 15 Νοεμβρίου στο μουσικό - καλλιτεχνικό χώρο Mythopolis.

Φιλοδοξία του φεστιβάλ είναι να καλύψει ολόκληρο το εύρος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής από μικρές, ανεξάρτητες, παραγωγές έως ακριβές παραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ.

Ενδιαφέρουσα καινοτομία και επιλογή των διοργανωτών του φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μίας ημέρας παρουσιάζονται ταυτόχρονα όλων των ειδών οι κινηματογραφικές παραγωγές (ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ αλλά και μικρού μήκους ταινίες, πειραματικές ταινίες και έργα βιντεοτέχνης) με στόχο οι επισκέπτες του φεστιβάλ να έχουν συνολική εικόνα της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας, ακόμα και αν παρακολουθήσουν τις προβολές μίας και μόνο ημέρας.

Οι προβολές των ταινιών που έχουν επιλεγεί για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της βρετανικής πρωτεύουσας -οι περισσότερες από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία- θα γίνουν φέτος στο Westbourne Studios στο δυτικό Λονδίνο (242 Acklam Road, Notting Hill, London W10 5JJ), έναν εξαιρετικό χώρο δίπλα στο Portobello, που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει ανάλογα φεστιβάλ και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο χώρο αυτό συμμετέχοντες και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς για το ελληνικό σινεμά και όχι μόνο.

Love Confusion (μικρού μήκους) - Σκηνοθέτις: Έλενα Καραθανάση

Στο διαγωνιστικό τμήμα του London Greek Film Festival φιλοξενούνται περισσότερες από 40 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες και ταινίες βιντεοτέχνης, ενώ θα παρουσιαστούν και σενάρια.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από τους διοργανωτές στα διδακτικά εργαστήρια (workshops) που πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων και αναγνωρισμένων επαγγελματιών του χώρου: Στο πνεύμα αυτό την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οι βρετανοί Azhur Saleem (παραγωγός και ηθοποιός) και James Boyle (σκηνοθέτης) -με εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία- θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο με θέμα το ανεξάρτητο σινεμά και τους τρόπους προώθησής του. Στο ίδιο πνεύμα, την παρουσίαση σεναρίων που θα γίνει το Σάββατο 13 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση και εργαστήριο, με θέμα το σενάριο και τις τεχνικές υλοποίησής του, υπό τον συντονισμό του καλλιτεχνικού δ/ντή του Φεστιβάλ, και διευθυντή της CosmoCinema, σκηνοθέτη Χρήστου Προσύλη.

30 δευτερόλεπτα (μικρού μήκους) - Σκηνοθέτης: Γιώργος Τελτζίδης

Η απονομή των φετινών Βραβείων (Odysseus Awards) θα γίνει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στο Μυθόπολις (Mythopolis, 277 City Road, Islington, London EC1V 1LA) σε μία εκδήλωση με ζωντανή έντεχνη ελληνική μουσική και ελληνική κουζίνα.

To Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο πραγματοποιείται με τη στήριξη -από την πρώτη χρονιά- του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Διοργανωτής: CosmoCinema
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Χρήστος Προσύλης

Ευχές (Fiction feature) - Σκηνοθέτης: Άγγελος Σπαρτάλης

Για αγορά εισιτηρίων για τις προβολές:
http://www.londongreekfilmfestival.com/tickets.htm

Για κρατήσεις για την τελετή απονομής των Odysseus Awards:
http://www.londongreekfilmfestival.com/events.htm
(οι θέσεις για την τελετή είναι περιορισμένες)

Για το πρόγραμμα των προβολών:
http://www.londongreekfilmfestival.com/program.htm

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.londongreekfilmfestival.com/

Επικοινωνία:
Γενικές πληροφορίες: info@londongreekfilmfestival.com
Γραφείο Τύπου: pressoffice@londongreekfilmfestival.com

Τηλ.: +44 20 7193 2699

2 comments:

  1. Αναστάσιε πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση. Θα προσπαθήσω να παρακολουθήσω κάποιες ταινίες αν και το επόμενο ΣΚ θα βρίσκομαι εκτός χώρας.

    Οπως και να έχει εξαιρετικά χρήσιμη η ανάρτηση σου.

    ReplyDelete
  2. Ήθελα να συμμετέχω εθελοντικά και το φεστιβάλ ξεκίνησε ακριβώς όταν ξεκίνησε και το πανεπηστήμιο! No fair! :P
    Άλλη φορά λοιπόν...

    ReplyDelete