Saturday, 1 October 2011

Πράξεις ευγενείας

...στο μετρό του Λονδίνου

Σε πρόσφατη μετακίνησή μου με τον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου παρατήρησα πως έχει ξεκινήσει μια νέα κίνηση προβολής ευγενικών πράξεων που έχουν συμβεί μέσα στο μετρό. Της κίνησης αυτής προΐσταται ο Δήμαρχος του Λονδίνου και βασικός υπεύθυνος είναι ο καλλιτέχνης Μιχαήλ Λάντυ.


Σε διάφορα σημεία του μετρό βλέπει κανείς ένα σχέδιο, το ίδιο πάντα, και μια μικρή ιστορία δίπλα απ’ αυτό. Προφανώς αυτό γίνεται για να ξεκουράζεται λίγο το πνεύμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που τρέχουν στις εργασίες τους κάθε μέρα στο Λονδίνο και βέβαια για να προκαλείται ένα έστω μικρό χαμόγελο στα χείλη μιας τεράστιας ποικιλίας πολιτών, που χρησιμοποιούν για διάφορους λόγους τον υπόγειο.


Κατάφερα και φωτογράφισα μία τέτοια αναγραφόμενη πράξη / ιστορία, η οποία έχει ως εξής: «Μια μέρα, όταν ήμουν έγκυος και αισθανόμουν πολύ κουρασμένη ταξιδεύοντας με το μετρό, ρώτησα ένα νεαρό αν μπορούσα να καθίσω. Μου έδωσε το κάθισμά του και χαμογελώντας καλοδιάθετα μου είπε, “Τώρα μπορείς να ονομάσεις το παιδί σου Μπεν!” Χαμογέλασα κι εγώ (αν και εκείνη την εποχή πίστευα πως θα γεννούσα κορίτσι), επειδή το όνομα Μπεν είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Τελικά ονόμασα το μωρό μου Μπέντζαμιν».

Sunday, 18 September 2011

Ο Παπαδιαμάντης στο Λονδίνο

Η τρέχουσα χρονιά (2011) είναι επετειακή. Τιμούμε τον Άγιο των Ελληνικών μας Γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τη διπλή επέτειό του, 100 χρόνια από το θάνατό του (3/1/1911) και 160 από τη γέννησή του (4/3/1851).


Για τούτο την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μια ειδική τιμητική εκδήλωση, στους Κοινοτικούς χώρους του Αγ. Παντελεήμονα στο ΒΔ Λονδίνο, την οποία οργανώνει η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αγία Αγάθη».


Η εν λόγω εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των μηνιαίων Πνευματικών Εκδηλώσεων της Αδελφότητας, όπου ένας προσκεκλημένος Ομιλητής δίνει μια ομιλία και ακολουθεί συζήτηση επί του θέματος. Τα μέλη της Αδελφότητας ετοιμάζουν πάντα εύγευστα κεράσματα.


Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Winchester, της Νότιας Αγγλίας. Το θέμα του: «Mετάνοια και αγιοσύνη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».


Αξίζει να παραθέσουμε και λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον ομιλητή: Ο Δρ. Ανδρεόπουλος γεννήθηκε το 1966 στην Πάτρα. Έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, στον Καναδά και στην Αγγλία. Οι ακαδημαϊκοί του τίτλοι είναι οι εξής: BEd, BA, MEd, PhD (Durham). Έχει δημοσιεύσει πολλές θεολογικές μελέτες και άρθρα. Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι οι εξής: This is my Beloved Son: the Transfiguration of Christ (Orleans, MA: Paraclete Press 2010), The Sign of the Cross: the Gesture, the Mystery, the History (Orleans, MA: Paraclete Press, 2006), Art as Theology: from the Postmodern to the Medieval (London: Equinox Publishing, 2006), Metamorphosis: The Transfiguration in Byzantine Theology and Iconography (Crestwood, NY: SVS Press, 2005). Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πιο ευφραδείς νέους Χριστιανούς επιστήμονες.

Saturday, 20 August 2011

Το «Mandir» του Λονδίνου

Στην περιοχή Neasden του ΒΔ Λονδίνου κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια ένας πολύ όμορφος αισθητικά, καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά Ινδουϊστικός «Mandir», που στα σανσκριτικά σημαίνει «Ναός». Αυτός είναι ο πρώτος παραδοσιακός Ινδουϊστικός Mandir που κτίσθηκε στην Ευρώπη.


Όλος ο Mandir έχει κατασκευασθεί με σκαλιστές πέτρες, οι οποίες όλες σκαλίσθηκαν στην Ινδία και μεταφέρθηκαν με 160 κοντέϊνερς στο Λονδίνο. Για την εξωτερική όψη του Mandir χρησιμοποιήθηκαν ασβεστόλιθοι από τη Βουλγαρία, ενώ για το εσωτερικό του επιλέχθηκε μάρμαρο από την Ιταλία και την Ινδία. Η συναρμολόγηση των σκαλισμένων λίθων και μαρμάρων έγινε στο Λονδίνο μεταξύ 1993-1995. Εκείνη την εποχή μετέφερα καθημερινά με το αυτοκίνητο τα παιδιά στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Πρεσβείας, που βρίσκεται στο Δυτικό Λονδίνο. Έτσι, περνούσαμε κάθε πρωΐ έξω από το Mandir και παρακολουθούσαμε καθημερινά την πορεία της κατασκευής του. Ήταν για όλους μας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία.


Στο υπόγειο του Mandir λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα: «Understanding Hinduism» (Κατανοώντας τον Ινδουϊσμό). Είναι μια ενδιαφέρουσα έκθεση, αν και μερικοί θεωρούν πως είναι μάλλον μονομερής, αφού υποστηρίζει ότι λίγο έως πολύ όλες οι επιστήμες και οι τέχνες έχουν την αρχή τους στην Ινδία και στον Ινδουϊσμό. Πάντως εκεί , ανάμεσα στις άλλες κολακευτικές επιγραφές και κείμενα υπέρ της Ινδίας και της παραδοσιακής της θρησκείας, βρίσκεται και ένα σύντομο κείμενο του αρχαίου προγόνου μας Απολλωνίου Τυανέως (ο οποίος ήταν φιλόσοφος και περιηγητής και έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.), στο οποίο διαβάζουμε τα εξής: «Στην Ινδία βρήκα μια φυλή θνητών που ζούσαν πάνω στη γη, αλλά δεν ήταν κολλημένοι σ’ αυτήν, κατοικούσαν σε πόλεις, αλλά δεν ήταν καρφωμένοι σ’ αυτές, κατείχαν τα πάντα, αλλά δεν κατέχονταν από τίποτα».

Friday, 22 July 2011

«Η Τραγωδία και η Ιδέα του Μοντερνισμού»

Το Τμήμα των Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του σπουδαίου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του Λονδίνου, με την επωνυμία University College London (Gordon House, 29 Gordon Square, London WC1H 0PP), οργανώνει για σήμερα Συνέδριο, με τον παραπάνω τίτλο.


Υπεύθυνοι του Συνεδρίου είναι: Joshua Billings (Oxford), Miriam Leonard (UCL). Ομιλητές δε, θα είναι οι εξής: Josh Billings (Oxford), Katie Fleming (Queen Mary, UL), Simon Goldhill (Cambridge), Rüdiger Görner (Queen Mary, UL), Constanze Güthenke (Princeton), Edith Hall (Royal Holloway, UL), Katherine Ibbett (UCL), Miriam Leonard (UCL), Michael Lurie (Edinburgh), Jim Porter (UC, Irvine) και Martin Ruehl (Cambridge).


Η φιλοσοφία και ο σκοπός του Συνεδρίου έχουν ως εξής:

Around 1800, particularly in Germany, the question of tragedy becomes linked to modernity’s self-definition. Within this tradition, Greek tragedy becomes a privileged medium for grappling with the antiquity of the ancient and the modernity of the modern - an issue which will continue to exercise the later philosophies of Nietzsche, Freud and Heidegger. Hegel’s, Hölderlin’s, and Nietzsche’s writings about tragedy have arguably had a more profound influence on the modern understanding of the genre than any individual work of classical scholarship or any single theatrical performance, but their writings have failed to gain the attention of scholars of tragedy. By exploring the interplay between tragedy and modernity, the conference aims to understand and question the place of ancient tragedy today.

Saturday, 4 June 2011

Νέο Ελληνορθόδοξο Σχολείο στο Βόρ. Λονδίνο

Μια νέα εξαιρετικής σημασίας εκπαιδευτική και ομογενειακή πρωτοβουλία έχει αναληφθεί στο Βόρειο Λονδίνο και αφορά την ίδρυση και λειτουργία ενός καθημερινού Ελληνορθόδοξου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Η Επιτροπή που επιμελείται του σπουδαίου αυτού θέματος απαρτίζεται από εξαίρετους Ομογενείς, οι οποίοι είναι πολύ αφοσιωμένοι στον εξαίρετο αυτό σκοπό. Έχουν μάλιστα ετοιμάσει και μια καταπληκτική και πολύ ενημερωτική ιστοσελίδα, όπου κανείς μπορεί να βρει πολλές λεπτομέρειες για το εν λόγω εγχείρημα και πολλές πληροφορίες για τον τρόπο υποστήριξης της προσπάθειας συτής.


Την πρωτοβουλία αυτή έχει ευλογήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είχα από πάντα ένα όραμα, να δώ να ιδρύεται ένα Σχολείο για τα Ελληνορθόδοξα παιδιά στο Βόρειο Λονδίνο. Ως Παροικία έχουμε ταλέντο, εμπειρία, δυναμισμό και το δικαίωμα να πραγματοποιήσουμε αυτό το όραμα, προς όφελος των παιδών και των μελλοντικών γενεών Ελλήνων που ζουν στη χώρα αυτή. Ο καιρός είναι τώρα κατάλληλος και για τούτο έδωσα εντολή στην Επιτροπή των ειδικών και εθελοντών να ετοιμάσουν την αίτηση που χρειάζεται, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της Αγγλικής Κυβέρνησης για ίδρυση “Ελεύθερων Σχολείων”. Σας παρακαλώ να υποστηρίξετε την Επιτροπή και την Παροικία».

Monday, 28 February 2011

Αποκριές Πελοποννησίων Μ.Β.

Η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας οργάνωσε προχθές Σάββατο μια επιτυχημένη Αποκριάτικη Χοροεσπερίδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ωραίο ξενοδοχείο The London Marriott Hotel του ΒΔ (NW3) Λονδίνου.

Παρευρέθηκε και απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Μάκης Παντζόπουλος, η Πρόεδρος κα. Ντίνα Κολοκυθά με σύσσωμο το Δ.Σ., καθώς και 120 μέλη και φίλοι της Εταιρείας.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος εκπροσωπήθηκε από τον παρόντα ιστολόγο.

Αρκετοί από τους παρευρεθέντες είχαν ντυθεί με ωραίες αποκριάτικες στολές. Ανάμεσά τους ξεχώρισε ιδιαίτερα ο εξέχων Ομογενής κ. Μάκης Γαλιατσάτος, ο οποίος είχε ντυθεί «Πειρατής της Καραϊβικής» και ο οποίος διασκέδασε τους συνδαιτυμόνες και με τα ωραία τραγούδια του.

Η Πρόεδρος κα. Ντίνα Κολοκυθά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της:

«Αγαπητοί φίλοι, εορτάζουμε απόψε τις γιορτές της Αποκριάς. Είναι ένας στόχος και μια προσπάθεια να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας αναλλοίωτες και να τις παραδώσουμε στους επόμενους, στα παιδιά μας, και όχι χωρίς τη σημασία και τα μηνύματα που αποπνέουν οι τελετές και τα ξεφαντώματα. Βλέπουμε όλοι και κατανοούμε την ανάγκη του ανθρώπου να συνευρίσκεται με άλλους ανθρώπους και να μοιράζεται χαρές και λύπες, φόβους και ανησυχίες. Αν είχαμε καταλάβει αυτή μας την ανάγκη η ζωή μας θα ήταν μια γιορτή. Είναι λοιπόν η μεγαλύτερή μας ανάγκη να προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, να τον καταλάβουμε, να συνεργαστούμε και να χτίζουμε φίλους γύρω μας κι όχι εχθρούς. Μέσα από τους χαρούμενους κυκλοτερούς χορούς αγγίζει ο ένας τον άλλον και χαίρεται, αποφορτίζεται και συνεχίζει τη ζωή του απαλλαγμένος από ανόητους εγωϊσμούς. Άλλωστε όλοι ενός Θεού παιδιά είμαστε. Ας περισσεύει η αγάπη...».


Η επόμενη εκδήλωση της Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27η Μαρτίου 2011, στις 5.00 μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου και θα είναι αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος ιστορικός Σαράντης Καργάκος, με θέμα: «Πως ο Κολοκοτρώνης έσωσε την Επανάσταση».

Saturday, 15 January 2011

Byzantium Café

Στο κεντρικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται Bayswater, σχεδόν απέναντι από τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται ένα διακριτό σημείο συνάντησης των Ελλήνων της πόλης. Είναι το καφενείο ή καφετέρια με την παραδοσιακή ονομασία «Βυζάντιο».

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, Παύλος και Νίκος, έκανε μια πολλή προσπάθεια να το ανακαινίσουν και τελικά κατάφεραν να συνθέσουν το παλιό (τραπέζια με μαρμάρινο top και κλασικές ξύλινες καρέκλες) με το νέο (ωραία μοντέρνα χρώματα).

Τυρόπιτες, μπουγάτσες, σπανακόπιτες και σπιτικά γλυκά είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη στο Βυζάντιο. Ο καφές συνοδεύεται πάντα -κατά την ελληνική συνήθεια- με ένα ποτήρι νερό.

Ελληνική τηλεόραση είναι πάντα διαθέσιμη. Πολλοί μαζεύονται με την παρέα τους για να παρακολουθήσουν ομαδικά ποδοσφαιρικούς αγώνες του ελληνικού και ξένων πρωταθλημάτων, μέσα σε μια θερμή ελληνική ατμόσφαιρα.

Η διεύθυνση του καφενείου είναι: Byzantium Café, 31 Moscow Road, Bayswater, London W2 4AH. Οι κοντυνότεροι σταθμοί του μετρό είναι: Bayswater, Queensway.