Sunday 14 June 2009

La Cage aux Folles



Μετά την ανάρτηση που ανέβασα για το θεατρικό έργο “Plague Over England”, ήρθε η ώρα να γράψω και για ένα musical που παρακολούθησα σχετικά πρόσφατα.

La Cage aux Folles ή αλλιώς «Το κλουβί με τις τρελές» είναι ένα musical βασισμένο στο ομώνυμο Γαλλικό έργο του 1973. Η πρώτη φορά που ανέβηκε σε musical ήταν το 1983 στο Broadway και έκτοτε έχει ανέβεις σε πολλές χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Για την ελληνική παράσταση με τον Φασουλή και τον Μπέζο, άκουσα πολύ καλές κριτικές από φίλους που την παρακολούθησαν. Εγώ πάλι το παρακολούθησα στο Playhouse Theatre στο Λονδίνο.

Το έργο αναφέρεται σε ένα ζευγάρι gay ανδρών. Ο Georges ιδιοκτήτης του nightclub La Cage aux Folles στο Saint-Tropez συζεί με τον σύντροφο του, την εκρηκτική Albin ή Zaza, η οποία είναι και η diva του club. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ο γιος του George, Jean-Michel, αποτέλεσμα μίας νύχτας πάθους με την εξαφανισμένη έκτοτε Sybil, τους ανακοινώνει ότι σκοπεύει να παντρευτεί με Anne Dindon κόρη του Προέδρου του κόμματος της «Παράδοσης, Οικογένειας και Ηθικής». Φυσικά πριν το γάμο έρχεται η ώρα γνωριμίας των πεθερικών η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο εύκολη δεν είναι. Ο Jean-Michel παρακαλεί τον πατέρα του να εμφανιστεί από κοινού με την μητέρα του και επίσης την Zaza να μην είναι σπίτι εκείνη την ημέρα. Φυσικά η Zaza πληγώνεται και φεύγει από το σπίτι. Ωστόσο η Sybil δεν έρχεται στον αρραβώνα και η Zaza υποκρίνεται την μητέρα του Jean-Michel στο δείπνο που λαμβάνει χώρα στο εστιατόριο της Jacqueline φίλης του George και της Zaza. Δυστυχώς η ταυτότητα της Zaza αποκαλύπτεται, οι Dindons απαιτούν από την κόρη τους να αφήσει τον Jean-Michel, αλλά εκείνη αρνείται. Οι Dindons ετοιμάζονται να αναχωρήσουν, αλλά η δαιμόνια Jacqueline έχει προσκαλέσει δημοσιογράφους έξω από το σπίτι για να φωτογραφήσουν τον Πρόεδρο του κόμματος να εξέρχεται από το σπίτι της Zaza. Ενας τρόπος υπάρχει μόνο για να γλιτώσει ο Πρόεδρος της ταπείνωση. Να δώσει την ευχή του στην κόρη του και να φύγει από την πίσω πόρτα που ενώνει το σπίτι με το La Cage aux Folles.

Η ιστορία μου ήταν γνωστή καθότι έχω παρακολουθήσει και την ταινία του 1978, αλλά και μία μεταγενέστερη διασκευή της. Ωστόσο όταν πηγαίνεις να παρακολουθήσεις ένα musical δεν ενδιαφέρεσαι τόσο για την υπόθεση, όσο για τα τραγούδια, τις χορογραφίες, το σκηνικό και φυσικά την ηθοποιία. Νομίζω πως ήταν μία πολύ καλή παράσταση. Και οι δύο οι πρωταγωνιστές, ο Graham Norton ως Zaza και ο Steven Pacey ως George, ήταν πολλοί καλοί στις ερμηνείες τους. Ιδιαίτερα ο Norton, ο οποίος είναι και ο παρουσιαστής της Eurovision για το BBC ήταν καταπληκτικός.

Το La Cage aux Folles πήρε το βραβείο Olivier για το καλύτερο “musical revival”.Το πιο διάσημο τραγούδι του έργου είναι το “I Am What I Am” που γράφτηκε για το πρώτο musical του 1983.

Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ μπορείτε να διαβάσετε κριτικές για το έργο. Όλες είναι θετικές κριτικές. Δυστυχώς δεν βρήκα καμία που να «έθαβε» το έργο και λέω «δυστυχώς» επειδή αυτές έχουν το πιο πολύ γέλιο.

Θα το ξαναπώ. Όποιος βρεθεί στο Λονδίνο και μιλάει ικανοποιητικά Αγγλικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να παρακολουθήσει μία παράσταση musical ή θεάτρου.


Η ανάρτηση έχει ανέβει και εδώ.

1 comment:

  1. Το είχα δει όταν είχε πρωτοανέβει με το καινούριο cast (Norton κ.λπ.) και μου είχε αρέσει κι εμένα.

    ReplyDelete