Wednesday 9 September 2009

Ο Καποδίστριας στο Λονδίνο

Μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας είναι αναμφισβήτητα ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Ο βίος και τα έργα του παρουσιάζονται με ωραίο, απλό και εικονικό τρόπο στο ιστολόγιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη.

Από εκεί αντλούμε και τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις επισκέψεις του Καποδίστρια στην πόλη που μας φιλοξενεί, το Λονδίνο.

Στο Λονδίνο έφθασε τον Αύγουστο του 1819. Τον παρέπεμψαν στον υπουργό των Αποικιών στον φιλότουρκο λόρδο Bathurst (Τα Επτάνησα εθεωρούντο αποικίες από τους Άγγλους) για να εκθέσει τις απόψεις του. Ανέλυσε την κατάσταση στα Επτάνησα και ζήτησε να γίνει σεβαστή η συνθήκη του Παρισιού. Ο υπουργός δεν φάνηκε να έδωσε και μεγάλη σημασία και ο Καποδίστριας έφυγε λέγοντας «ο Μέτλαντ μεταχειρίζεται τους συμπατριώτες μου ως Ινδούς. Αλλ’ ούτοι θα αντιδράσουν και θα έχετε λίαν σοβαράς δυσχέρειας εις ην στιγμήν δεν θα το περιμένετε». Αλλά και το υπόμνημα που του απέστειλε ο Καποδίστριας ενώ ήταν στο ταξίδι της επιστροφής του, δεν είχε διαφορετική τύχη. Η απάντηση του Bathurst ήταν υποτιμητική και επιθετική. Έφυγε από την Αγγλία με το Ρωσικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού «Έκτορα» για την Αγία Πετρούπολη. Έφθασε τον Οκτώβριο του 1819 μετά από στάσεις στη Δανία και τη Βαρσοβία.

Στις 15 Αυγούστου 1827 έφθασε στο Λονδίνο, σαν ο εκλεγμένος κυβερνήτης της Ελλάδος. Δυστυχώς έφθασε λίγες μέρες μετά το θάνατο του Γεωργίου Κάννιγκ. Ο μοναδικός Άγγλος πολιτικός που στήριξε την Ελλάδα είχε πεθάνει ξαφνικά. Το κλίμα στο Λονδίνο ήταν πάρα πολύ ψυχρό. Η Κυβέρνηση της Αγγλίας δεν τον ενθάρρυνε στην αποδοχή της εκλογής του ως Κυβερνήτη και απέρριψε κάθε αίτησή του για οικονομική βοήθεια. Ακόμα και ο Αγγλικός τύπος δημοσίευε άρθρα με επιθετικό περιεχόμενο. Επόμενος σταθμός του ήταν το Παρίσι.

No comments:

Post a Comment