Thursday 17 June 2010

Βραζιλιάνικοι ρυθμοί

Τώρα που καλοκαίριασε (μουχαχα) και ήρθε ο καιρός του ποδοσφαίρου, τι πιο επίκαιρο από μια βραζιλιάνικη παράσταση που συνδιάζει capoeira, σάμπα και μπάλα; Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο, σας προτείνω το Brazil! Brazil!, ιδιαίτερα αν δεν έχετε ξαναδεί capoeira ή αν είσαστε θαυμαστής του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.



Το capoeira (καπουέιρα) είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που συνδιάζει στοιχεία χορού, πολεμικής τέχνης και άθλησης. Η παράσταση διηγείται την εξέλιξή του από τα μέσα του 16ου αιώνα ως τις μέρες μας, και δείχνει πώς οι βασικές κινήσεις και οι ελιγμοί του (γνωστοί ως ginga = ζίνγκα) έχουν επηρεάσει τον τρόπο που οι Βραζιλιάνοι χορεύουν σάμπα και παίζουν ποδόσφαιρο.


Έχω δει αρκετές παραστάσεις capoeira, και μπορώ να πω ότι η συγκεκριμένη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, κεφάτη και καθόλου κουραστική, αφού ανάμεσα στα ακροβατικά παρεμβάλονται αφηγήσεις για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και μουσικο-χορευτικά διαλείμματα. Μόνο μην περιμένετε να δείτε κοπέλες με μικροσκοπικά μπικίνι να λικνίζονται σε ρυθμούς καρναβαλιού. Τέτοια δεν έχει. Έχει όμως έναν νεαρό που τον λένε Arthur Mansilla, ο οποίος κάνει *απίστευτα πράγματα* με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Στο YouTube βρήκα αυτό το βιντεάκι από τις πρόβες, στο οποίο φαίνεται και ο Mansilla.



Οι παραστάσεις γίνονται στο E4 Udderbelly, την τεράστια αναποδογυρισμένη αγελάδα που βρίσκεται δίπλα στο London Eye. Τα εισιτήρια κοστίζουν £18 λίρες τις καθημερινές, £20 τα σαββατοκύριακα. Σημειωτέον ότι δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Φροντίστε να πάτε στο θέατρο 15 λεπτά πριν την παράσταση για να μπείτε μέσα από τους πρώτους και να διαλέξετε τις θέσεις που προτιμάτε. Αν πάτε νωρίτερα, στην αυλή έχει ξαπλώστρες, τραπέζια, καρέκλες, μπαρ όπου μπορείτε να παραγγείλετε φαγητό και μπύρες, και υπαίθρια (σαν τα ανάλογα επιτραπέζια αλλά σε jumbo μέγεθος) παιχνίδια όπως Jenga και Connect-4. Τις μπύρες μπορείτε να τις πάρετε και μέσα στο θέατρο. Η παράσταση κρατάει περίπου 1 ώρα.

No comments:

Post a Comment