Thursday 12 March 2009

It’s All Greek

Σχεδόν απέναντι από την κεντρική είσοδο του Βρετανικού Μουσείου στο κεντρικό Λονδίνο βρίσκεται ένα κατάστημα με την ονομασία «It’s All Greek». Δεν γνωρίζω σε ποιόν ανήκει, ούτε αν είναι Έλληνας ή ξένος ο ιδιοκτήτης.

Ο λόγος που το αναφέρω είναι ότι είναι μάλλον κολακευτικό να βρίσκεται στο κέντρο της Βρετανικής πρωτεύουσας ένα κατάστημα που πωλεί αντικείμενα ελληνικού πολιτισμού (κεραμικά, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, αγαλματίδια, αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, κάρτες με ελληνικά τοπία) διαφημίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική τέχνη και παράδοση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως αυτό γίνεται ακριβώς απέναντι από το Βρετανικό Μουσείο, εκεί όπου «φυλάσσονται» τα γλυπτά του Παρθενώνα. Υπενθυμίζω πως η διεύθυνση του Μουσείου αρνείται ακόμα πεισματικά να τα παραδώσει στους νόμιμους κατόχους τους, που είναι βέβαια το Ελληνικό Έθνος.

5 comments:

  1. Σίγουρα είναι σημαντική η ύπαρξη ενός τέτοιου μαγαζιού και μάλιστα σε τόσο σημαντικό σημείο.

    Πάντως εγώ δεν καταλαβαίνω τον αγώνα να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάσπαρτα χιλιάδες ελληνικά αγάλματα σε πολλά μουσεία του εξωτερικού. Γιατί δεν γίνεται δηλαδή παρόμοιος αγώνας για να επιστραφεί η Νίκη της Σαμοθράκης ή η Αφροδίτη της Μήλου που βρίσκονται στο Λούβρο ή ακόμα τόσα άλλα σημαντικά ελληνικά αντικείμενα της αρχαιότητας;

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ κι εγώ με τη Δανάη και πιστεύω ότι καλύτερα είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου τουλάχιστον τα βλέπει πολύ περισσότερος κόσμος. Έχοντας πάει δύο φορές στην Αθήνα ως τουρίστρια μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, έχω να πω ότι είναι τραγικό πόσο λίγοι τουρίστες κυκλοφορούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και γύρω από την Ακρόπολη κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι δε Έλληνες λάμπουν δια της απουσίας τους. Ενώ στο Βρετανικό γίνεται ένας χαμός από τουρίστες και έτσι τα ελληνικά αγάλματα (όχι μόνο αυτά του Παρθενώνα) προβάλλονται πολύ περισσότερο.

    Συν ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν, ενώ η Ακρόπολη θέλει 12 ευρώ είσοδο (μαζί με την Αγορά).

    Συν ότι το περιβόητο νέο μουσείο της Ακρόπολης είναι ακόμα γιαπί. Ήθελα να μας τα είχαν στείλει πακέτο τα μάρμαρα πριν από ένα χρόνο να δω τι θα τα κάναμε...

    ReplyDelete
  3. Κατά τ' άλλα, το μαγαζί φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και την επόμενη φορά που θα περάσω από το Βρετανικό Μουσείο θα το αναζητήσω σίγουρα :-)

    ReplyDelete
  4. Σοφία, τις απεργίες που γίνονται στην Ακρόπολη τον τελευταίο καιρό η μία μετά την άλλη που τις βάζεις; Σκέτη ντροπή!

    Συμφωνώ και εγώ μαζί σου στα όσα είπες. Και πιστεύω ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συντηρούν τα εκθέματα πολύ καλύτερα απ'ό,τι θα συντηρούνταν στην Αθήνα. Άποψή μου.

    ReplyDelete
  5. Καλά, για τις απεργίες το άκουσα πρόσφατα και δεν το πίστευα! Αν είναι δυνατόν να κλείνουμε την Ακρόπολη...

    ReplyDelete