Saturday 21 March 2009

Η Κυριακή της Mητέρας


Αύριο στη Βρετανία είναι η Κυριακή της Μητέρας (Mothering Sunday). Η μέρα αυτή είναι ανάλογη της γιορτής της μητέρας, που στην Ελλάδα (ακολουθώντας το αμερικάνικο πρότυπο) τη γιορτάζουμε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στη Βρετανία η Κυριακή της Μητέρας είναι γιορτή κινητή και πέφτει πάντα την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Πρόκειται για παλιά θρησκευτική γιορτή γνωστή από τον 16ο αιώνα. Την Κυριακή αυτή οι πιστοί εκκλησιάζονταν όχι στην εκκλησία της ενορίας τους, αλλά στην μητρόπολη της περιοχής τους, την "μητέρα-εκκλησία" (Mother Church). Μετά τη λειτουργία, οι συγγενείς μαζεύονταν και έτρωγαν όλοι μαζί. Όσοι άρχοντες είχαν στη δούλεψή τους νεαρά αγόρια και κορίτσια ως υπηρετικό προσωπικό, τους έδιναν άδεια τη μέρα εκείνη να επισκεφτούν τις οικογένειές τους, και μάλιστα τους επέτρεπαν να πάνε ένα δώρο στις μητέρες τους, που συνήθως ήταν ένα γλυκό ή λουλούδια από τον κήπο του αρχοντικού. Ειδικά τη μέρα αυτή, χαλάρωναν οι κανόνες της νηστείας και οι άνθρωποι έφτιαχαν πασχαλιάτικα γλυκά που λέγονται simnel cakes.



Με τα χρόνια, η Κυριακή της Μητέρας (Mothering Sunday) έγινε η γιορτή της μητέρας (Mother's Day) και εμπορευματοποιήθηκε σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, με ροζ κάρτες, κουκλάκια κ.λπ. Όμως κάποιες παλιές συνήθειες παραμένουν, π.χ. τα οικογενειακά γεύματα και οι ανθοδέσμες ως δώρο. Όπου και να πας τέτοια μέρα βλέπεις ανθρώπους - και κυρίως παιδιά - με ανθοδέσμες στα χέρια. Γι' αυτό εδώ και μέρες όλα τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα πουλάνε κέικ και λουλούδια.

Αν είσαστε στο Λονδίνο, πάρτε καλύτερα αύριο τη μητέρα σας για τα χρόνια πολλά γιατί τον Μάιο είναι σίγουρο πως δεν θα πάρετε είδηση ότι ο υπόλοιπος κόσμος γιορτάζει τη γιορτή της μητέρας, καθώς στη Βρετανία θα έχει ήδη εορταστεί.

2 comments:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική -όπως πάντα- η ανάρτησή σου.

    Πάντως αν τηλεφωνήσω στη μητέρα μου στην Ελλάδα αύριο για "χρόνια πολλά" δεν θα καταλαβαίνει τι εννοώ, αφού η Εορτή της Μητέρας εκεί είναι αργότερα. Έτσι προτιμώ να της τηλεφωνώ όταν τιμούν την εορτή αυτή τον Μάϊο.

    ReplyDelete
  2. Εγώ πάλι την έχω εκπαιδεύσει και γιορτάζει μαζί με τους Βρετανούς ;-)

    ReplyDelete