Monday 25 May 2009

Blue Plaques

Oι μπλε πλάκες του Λονδίνου είναι μια πολιτιστική παράδοση της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε κάποια χαρακτηριστικά μέρη, κατοικίες και αλλού, εκεί που έζησαν κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες αναρτώνται μπλε πλάκες για να δείξουν την παρουσία εκεί (έστω και κάποιο μικρό διάστημα) αυτών των ξεχωριστών ατόμων.

Η πρώτη πλάκα εμφανίστηκε στο Λονδίνο το 1867. Ήταν αφιερωμένη στον αγαπημένο των Ελλήνων ποιητή Λόρδο Βύρωνα. Το πρόγραμμα της ετοιμασίας και τοποθέτησης των πλακών αυτών το διαχειρίζεται σήμερα ο Οργανισμός Αγγλικής Κληρονομιάς, ενώ παλιότερα το είχαν στην ευθύνη τους άλλοι κρατικοί φορείς. Από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος αυτού έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 πλάκες στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και Έλληνες. Έτσι έχουν τα τελευταία χρόνια αναρτηθεί δύο πλάκες με ελληνικό ενδιαφέρον, μία για τον ποιητή μας Ανδρέα Κάλβο (1998) και η άλλη για τον Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη (2000). Και οι δύο βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου του Westminster. Η πλάκα για τον Κάλβο βρίσκεται στην διεύθυνση: 182 Sutherland Avenue, Maida Vale, W9. Η πλάκα για τον Σεφέρη βρίσκεται στην διεύθυνση: 51 Upper Brook Street, W1. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεφέρης είχε υπηρετήσει και ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο.

3 comments:

  1. Πολύ ενδιαφέρον ποστ! Αυτά θα'πρεπε να τα βλέπουν και οι δικοί μας "ιθύνοντες" που αντί να προστατεύουν τις κατοικίες σημαντικών προσωπικοτήτων (πχ το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη μου'ρχεται πρόχειρα στο μυαλό, και πολλές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις) τις αφήνουν και ριμάζουν από τον χρόνο!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ενδιαφέρον! Δεν το ήξερα ότι ο Σεφέρης είχε τελέση Πρέσβης της Ελλάδας. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση :-)

    Δανάη, τα σπίτια στην Αγγλία δεν προστατεύονται καθαυτά, δηλαδή ο Οργανισμός αυτός απλά βάζει τις πλάκες, δεν έχει κάποια αρμοδιότητα για το οίκημα. Το πιθανότερο είναι ότι πλέον στα σπίτια αυτά μένουν απλοί άνθρωποι ή μπορεί να έχουν γκρεμιστεί και να έχουν κτιστεί άλλα στη θέση τους, αλλά επειδή έζησε στην ίδια διεύθυνση κάποιο γνωστό πρόσωπο, βάζουν την πλάκα στο καινούριο σπίτι.

    ReplyDelete
  3. Νομίζω στην αρχή του Portobello road έχει μια αντίστοιχη πλάκα για τον George Orwell.

    ReplyDelete