Tuesday, 10 February 2009

Εντόπια αρχιτεκτονική

...και μιας και είπαμε ότι σε αυτό το blog θα ανεβάζουμε και παλιότερες αναρτήσεις με θέμα το Λονδίνο, είπα να καταθέσω και την παρακάτω,που αρκετοί τη βρήκαν ενδιαφέρουσα τον προηγούμενο μήνα. Sorry αν την έχετε διαβάσει ήδη...

Παρά την πολυσυζητημένη (και χιλιοτραγουδισμένη μη σου πω) οικονομική κρίση, η οικοδομική δραστηριότητα στο Λονδίνο καλά κρατεί, και οι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (στα χαρτιά τουλάχιστον, γιατί στην πραγματικότητα θέλουν και μια δεκαετία, οπότε δεν το λες και μανιτάρι). Παρόλο που νομίζω ότι η ανέγερση 20 και πλέον ουρανοξυστών είναι περιττή (δεδομένου και του χώρου που ήδη υπάρχει σε παλιότερα κτίσματα), και ότι ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών για το ποιος θα χτίσει τον ψηλότερο δεν διαφέρει από τον ανταγωνισμό για το ποιος την έχει μεγαλύτερη, οφείλω να παραδεχτώ ότι μερικά από τα κτίρια είναι ενδιαφέροντα, από αισθητικής και από οικολογικης άποψης. Και επίσης ότι έχουν πολύ ενδιαφέροντα παρατσούκλια! (Κάντε κλικ στις εικονες για να τις δείτε γιατί μου τις κόβει το template)

α) Ξεκινώ από ένα υπάρχον κτίριο, το 30 St Mary Axe (Swiss Re Tower), γνωστό και ως Gherkin (ελληνιστί αγγουράκι τουρσί!)Με 185 μέτρα ύψος είναι το 5ο ψηλότερο κτίριο στο ΗΒ. Έχει βραβευτεί για την οικολογική κατασκευή του, καθώς κάνει μέγιστη χρήση φυσικού φωτός και εξαερισμού, και κατά συνέπεια χρησιμοποίει το 50% της ενέργειας την οποία θα χρησιμοποιούσε ένα συμβατικό κτίριο του ιδίου ύψους. Στην κορυφή υπάρχει εστιατόριο και μπαρ με θέα το Λονδίνο πιάτο. Πρέπει να πάω κάποια στιγμή.

Trivia: Το γαργαλιστικό σχήμα του κτιρίου έδωσε αφορμή να προταθούν κι άλλα παρατσούκλια, όπως το Ερωτικό τουρσί, ο Πύργος-Υποννοούμενο, ο Γυάλινος Φαλλός και ο Δονητής-Γίγαςb)The London Bridge Tower, γνωστό και ως the Shard(ελληνιστί το Θραύσμα)

Με ύψος 310 μέτρα φιλοδοξεί να είναι το ψηλότερο κτίριο του ΗΒ, όταν ολοκληρωθεί το 2012 (προς το παρόν στα θεμέλια είμαστε). Πολύ ενδιαφέρον κτίριο, με 71 ορόφους, σουπερ οικολογικό, και καλυμμένο όλο με γυαλί το οποίο θα αντανακλάει το χρώμα του ουρανού. Στην κορυφή θα υπάρχει παρατηρητήριο για το κοινό (στο οποίο θα πάω ο-πωσ-δη-ποτε) και το 1/5 του πύργου θα είναι ξενοδοχείο. Μοναδικό μειονέκτημα κατα τη γνώμη μου είναι η περιοχή, στην οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα κτίρια, και όπως βλέπετε θα ξεπροβάλλει σαν γκουμούτσα μόνο του. Άσε που θα είναι μεσοτοιχία με το Guy's Hospital και τους βλέπω με ηλίαση τους ασθενείς...

c)Bishopsgate Tower, γνωστό και ως The Pinnacle ("Η απότομη βουνοκορφή")
Το (μελλοντίκα) δεύτερο πιο ψηλό κτίριο του ΗΒ, με ύψος 288 μέτρα. Μέσα στην καρδιά του City, κολλητά στο Liverpool Street station και πολύ κοντά στο Gherkin, το Pinnacle δεν θα είναι τόσο προκλητικό με τον όγκο του, καθώς εκεί γύρω υπάρχουν κι άλλοι ουρανοξύστες (πχ το Tower 42, στη φωτό αριστερά) και αναμένονται να χτιστούν κι άλλοι. Θα χτιστεί με τις ίδιες οικολογικές προδιαγραφές όπως το Gherkin και με ακόμα περισσότερα φωτοβολταϊκά panels, για αν είναι όσο πιο φιλικό στο περιβάλλον γίνεται. Στην κορυφή (φυσικά) θα υπάρχει εστιατόριο. Μ'αρέσει πολύ το σχήμα του, είναι σαν να τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του.

d)Heron Tower
Στο ιδιο δρόμο με το Bishopsgate Tower και λιγο πιο πάνω, θα χτιστεί το Heron Tower των 246 μέτρων, λίγο βαρετό κτίριο ομολογουμένως (ούτε ψευδώνυμο δεν έχει), το οποίο και περιλαμβάνω for the sake of completeness που λένε και οι Αγγλοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι έχουν γίνει κινήσεις εναντίον του γιατί χαλάει τη θέα από το St Paul's Cathedral, η οποία προστατεύεται βάσει νόμου.


e) 122 Leadenhall Street ή The cheese grater (Ο τρίφτης του τυριού)Στην ίδια πάντα γειτονιά, 122 Leadenhall Street θα χτιστεί ο ουρανοξύστης με το πιο ευρηματικό παρατσούκλι ομολογουμένως (ύψος 225 μέτρα). Πέρα από την οικολογική κατασκευή και μπλα μπλα έχει ενδιαφέρον το ότι ο πύργος έχει αρχίσει να θεμελιώνεται ήδη, ενώ το προηγούμενο κτίριο του οικοπέδου κατεδαφίζεται ταυτόχρονα!(δεν έχω ιδέα πώς). Το σχήμα του είναι έτσι εσκεμμένα για να μην εμποδιζει τη θέα του St Paul. Για εστιατόριο δεν διάβασα τίποτα παραδόξως.

f) 20 Fenchurch street or the Walkie-TalkieΠάντα στην ίδια γειτονιά (αμέτι μουχαμέτι να κάνουμε το City Manhattan) αναμένεται το πιο κουλό κτίριο της συνομοταξίας, το οποίο στα 160 μέτρα ύψος δεν θα έχει ευθείες γραμμές (εξωτερικά τουλάχιστον) και θα μοιάζει σαν να "πρήζεται" στην κορυφή. Το συγκεκριμένο κτίριο πέρασε από σαράντα κύματα αλλά τελικά θα προχωρήσει.


g) Strata, or Giant Razor (Το τεράστιο ξυράφι)
Κάτω από το ποτάμι πάλι, και πιο κοντά στη γειτονιά μου, το Strata έχει εγκριθεί ως μέρος της ανάπλασης του Elephant & Castle. Στα 147 μετρα ύψος, θα είναι συγκρότημα κατοικιών με τουρμπίνες αέρα στην κορυφή που θα παράγουν ενέργεια για το κτίριο! Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν οικολογικά συστήματα θέρμανσης ακι εξαερισμού, ενώ το νερό της βροχής θα συλλέγεται και θα αξιοποιείται.


h) The Beetham Tower, or the Boomerang
Το πιο αμφίβολο να προχωρήσει κτίριο, εξαιτίας κόστους, διαμαρτυριών και άλλων προβλημάτων. Τελείως αταίριαστο στο περιβάλλον (όσοι ξέρουν το south bank πριν την Tate Μodern ξερουν τι εννοώ), ξεπροβάλλει σαν το μαρκούτσι σε μια περιοχή με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Να μην προχωρήσει παρακαλώ.


Αυτά ήταν λίγα μόνο από τα κτίρια που έχουν εγκριθεί και έχουν ξεκινήσει, τα πιο ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μου. Για την πλήρη λίστα των εγκεκριμένων κτρίων και των αιτήσεων, ρίξτε μια ματιά εδώ. Η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει, και μέχρι το 2012 που θα είναι όλα αυτά έτοιμα, το Λονδίνο, και κυρίως το City, θα είναι πολύ διαφορετικό. μια ενδιαφέρουσα αναπαράσταση του πριν και του μετά θα δείτε εδω


Αλήθεια, σας άρεσαν; Και ποιος συγκεκριμένα;

7 comments:

 1. Ειλικρινά εξαιρετικό το ποστ. Πολύ καλά έκανες και το ανέβασες!

  Λοιπόν το Gherkin εμένα μου αρέσει. Δεν έχω επισκεφτεί ακόμα το εστιατόριο-μπαράκι στην κορυφή, αλλά θα το κάνω.

  Το The London Bridge Tower είναι πολύ κοντά στο ποτάμι, αλλά φαίνεται εντυπωσιακό. Το
  Bishopsgate Tower λόγω τοποθεσίας θα είναι εντυπωσιακό. Νομίζω πως δεν είναι άσχημη ιδέα. Το Heron Tower δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο κατλα τη γνώμη μου.

  Το 122 Leadenhall Street είναι πολύ εντυπωσιακό και αφού δεν θα κρύβει τη θέα τότε όλα καλα! Το Walkie-Talkie είναι επίσης όμορφο. Giant Razor από τη στιγμή που θα γίνει τόσο κάτω δεν υπάρχει προβλημα. Εξάλλου καλό είναι η γειτονιά να αλλάξει όψη. Τέλος στο Boomerang έχω και εγώ τις αμφιβολίες μου. Δεν θα ταιριάζει καθόλου στο μέρος.

  Τρομερό το ποστ ειλικρινά!

  ReplyDelete
 2. Πολύ ωραίο post (στο ξαναλέω κι εδώ!)!!!

  ReplyDelete
 3. Gherkin, Giant Razor, The Pinnacle.
  Tι γίνεται εκεί στο Λονδίνο, ένα νέο Manhattan γεννιέται; Πάντως η θέα ενός χιονισμένου Λονδίνου από τόσο ψηλά πρέπει να είναι εκπληκτική!

  ReplyDelete
 4. Προσωπικά είμαι αντίθετη σε κάθετι "trendy" κτίριο στο Λονδίνο, πόσο μάλλον όταν είναι και ουρανοξύστης.
  Ολόκληρη η πόλη έχει ένα απίστευτο χρώμα από μόνη της και κάθε ένα τέτοιο κτίριο το καταστρέφει αυτό. Όταν την επισκέφτηκα, το Swiss Re Tower "κλωτσούσε" πολύ εκεί που ήταν.
  Μήπως γι'αυτό φτιάχνουν και τα άλλα γύρω, για να μην είναι μόνο του? :P

  Anyway, όπως και αν έχει, ελπίζω αυτή η "αρχιτεκτονική ανησυχία" να παραμείνει σε εκείνη την περιοχή μόνο και να μην βαλθούν να αλλάξουν όλη την πόλη...

  Προσωπική άποψη πάντα... ;)

  ReplyDelete
 5. είναι εντυπωσιακό πάντως πως οι Λονδρέζοι αντιμετωπίζουν ένα μνημείο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς όπως ο Ναός του Αγίου Παύλου σε σχέση με την δική μας ως προς τα μνημεία μας. Για άλλη μια φορά μας βάζουν τα γυαλιά και δεν είναι οι μόνοι. Ανάλογοι νόμοι υπάρχουν στην Ουάσινγκτον για την οικοδόμηση κτιρίων που δεν πρέπει να κρύβουν την θέα στο Καπιτόλιο.

  ReplyDelete
 6. Oραία δουλειά ...
  Υπάρχουν Ελληνες που συμεταιχούν ενεργα σε
  αυτες της κατασκευές
  ΟΠΩΣ
  STYLIANOS DRITSAS BISHOPSGATE TOWER

  ReplyDelete