Thursday, 5 February 2009
Ο καιρός τρελάθηκε ή μήπως όχι;
Ξέρω ότι σε πολλούς φαίνεται περίεργο τόσο χιόνι στο Λονδίνο, κι ας είναι η εποχή του. Έχω ήδη ακούσει από κάποιους τα κλασικά "ο καιρός τρελάθηκε", "αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει" αλλά και το πιο δραματικό "η φύση μας εκδικείται". Αν κοιτάξετε ωστόσο μια υδρόγειο σφαίρα θα δείτε ότι η Βρετανία είναι πάρα πολύ κοντά στο βόρειο πόλο. Το γεωγραφικό πλάτος του Λονδίνου (η απόσταση από τον ισημερινό) είναι παρόμοιο με της Bαρσοβίας, ενώ π.χ. η Γλασκώβη έχει το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Μόσχα. Μας σώζει μόνο το Gulf Stream, που χωρίς αυτό μπορεί να μέναμε σε ιγκλού. Σκεφτείτε ότι μέχρι τον 19ο αιώνα, ο Τάμεσης πάγωνε συχνά-πυκνά, για περιόδους που κρατούσαν από λίγες βδομάδες έως τρεις μήνες. Και πάγωνε τόσο καλά που συνηθιζόταν κατά τη διάρκεια των μηνών του χειμώνα να διοργανώνονται γιορτές πάνω στον πάγο.
Οι γιορτές αυτές λέγονταν Frost Fairs (στην κυριολεξία: γιορτές του πάγου) και ήταν σαν τα δικά μας πανηγύρια με παζάρια, χορούς, τραγούδια, φαγοπότια κ.λπ. μόνο που γίνονταν πάνω στον παγωμένο Τάμεση. Μάλιστα τον χειμώνα του 1683-84 κατάφεραν και έψησαν ολόκληρο βόδι σε ένα σημείο που λέγεται Hungerford Stairs, κοντά στον σημερινό σταθμό του Charing Cross. Φανταστείτε για τι πάγο μιλάμε!
Ο Τάμεσης σταμάτησε να παγώνει από το 1831 και μετά, όχι λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου, αλλά επειδή χτίστηκαν καινούριες - λεπτότερες - γέφυρες και έγιναν αναχώματα στις όχθες που είχαν σαν αποτέλεσμα ο ποταμός να έχει μεγαλύτερη ροή και να μην παγώνει τόσο εύκολα.
Παρ' όλα αυτά, ακόμα και κατά τον 20ο αιώνα έχουν υπάρξει περίοδοι μεγάλης παγωνιάς, η πιο πρόσφατη από τις οποίες κράτησε πάνω από 2 μήνες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 1963. Μάλιστα πάγωσε και ο Τάμεσης σε ορισμένα σημεία, όπως βλέπετε από την φωτογραφία, αρκετά ώστε κάποιοι θαρραλέοι να τον μετατρέψουν σε υπαίθρια παμπ.
Στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία χιονίζει κυρίως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, συνήθως μόνο για 2-3 μέρες, πιο σπάνια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και ακόμα πιο σπάνια τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο. Πέρσυ χιόνισε πάρα πολύ αρχές Απριλίου, αλλά κράτησε μόνο μια μέρα και έλιωσε χωρίς να παγώσει.Το χιόνι που έπεσε την περασμένη Δευτέρα είναι βέβαια περισσότερο απ' όσο έχουμε συνηθίσει, αλλά δεν είναι ένα τελείως απίθανο φαινόμενο. Χρονικά έπεσε ακριβώς την πιο προβλέψιμη στιγμή.
Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο σε παλιότερη ανάρτηση που είχα κάνει στις Κόκκινες Νύχτες, με τίτλο Ζέστη εσείς, παγωνιά εμείς. Αυτός είναι ίσως ο πιο διαχρονικός τίτλος που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ιστορικά ανάρτηση. Μπράβο Σοφία!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΣοφία έχεις δίκιο.
ReplyDeleteΜου είχε διαφύγει πόσο πολύ κοντά στο Βόρειο Πόλο είναι τα βρετανικά νησιά, τα οποία σε ένα πολύ extreme (ίσως όχι και τόσο extreme) σενάριο εκδίκησης της φύσης θα βιώσουν τα όσα περιγράφονται στην The Day After Tomorrow http://www.imdb.com/title/tt0319262/synopsis.
Φαντάζομαι όμως ότι μέχρι αυτό να συμβεί ε, θα έχετε επιστρέψει στα πιο ζεστά κλίματα για να συνεχίζετε απρόσκοπτα τις όμορφες αναρτήσεις!
Γίνεται Χειμώνας χωρίς χιόνι; Το περίεργο θα ήτανε να μην έχουμε χιόνι. Μην ακούτε τους κινδυνολόγους για κακοκαιρία και λοιπά φαιδρά.
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση που έγραψες.
ReplyDeleteΈχεις δίκιο σε αυτό που λες, ότι πολλά από τα καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. Το έχω ακούσει από παλιότερους αυτό.
Σήμερα όμως νομίζω ότι οι αλλαγές είναι πολύ πιο γρήγορες και ό,τι παλιότερα χρειαζόταν εκατονταετίες για να συμβεί, τώρα γίνεται από το ένα καλοκαίρι στο επόμενο.
Να είσαι καλά, καλό βράδυ στο παγωμένο Λονδίνο από την "απλώς κρύα" Ρώμη.
Τάμεσης παγωμένος ε; Δεν θα ήταν κακό σαν θέαμα!
ReplyDeleteΠολύ καλή η περιήγηση πάντως!
Αυτό ακριβώς διάβαζα σήμερα στο News Review των Sunday Times. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι το πρόβλημα δεν είναι η βαριά κοκοκαιρία αλλά το ποσο συχνά εμφανίζεται σε σχέση με το παρελθόν, όπου φαινόμενα σαν και αυτά τα εβλεπε κανείς κάθε 5 χρόνια πριν την βιομηχανική επανάσταση, ενώ τώρα αναμένονται κάθε 20. Και για την ιστορία, η χαμηλότερη θερμοκρασία έβερ ήταν -26.1 στο Newport, Shropshire στις 10 Ιανουρίου 1982. Μππρρρ!..
ReplyDelete