Monday 23 February 2009

Η μέρα της κρέπας


Αύριο είναι η Τρίτη της Άφεσης (Shrove Tuesday), παραμονή της Σαρακοστής για τους Αγγλικανούς. Λέγεται Τρίτη της Άφεσης επειδή τη μέρα αυτή εξομολογούνταν κι έπαιρναν άφεση αμαρτιών πριν ξεκινήσει η περίοδος της Σαρακοστής. Η αντίστοιχη μέρα για τους Καθολικούς είναι η Mardi Gras, που είναι η τελευταία μέρα του καρναβαλιού.

Οι Άγγλοι δεν έχουν καρναβάλι, ούτε Τριώδιο, αλλά γιορτάζουν την Τρίτη της Άφεσης. Κατά την παράδοση, τη μέρα αυτή οι νοικοκυρές ετοιμάζονταν για τη νηστεία της Σαρακοστής. Χρησιμοποιούσαν ό,τι ευπαθές εδώδιμο υπήρχε στην κουζίνα τους, δηλαδή αυγά, αλεύρια, βούτυρα και γάλατα, κι έφτιαχναν κρέπες για όλη την οικογένεια. Από εκεί έχει βγει το όνομα Pancake Day ή Ημέρα της Κρέπας.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αν και πλέον η Σαρακοστή έχει πάρει διαφορετικό νόημα, και δεν έχει να κάνει με το πόσο λιτά τρως, αλλά τι κόβεις. Αντί να κόβουν το κρέας (και να ξεσκίζονται στα καλαμαράκια και τις αστακομακαρονάδες παριστάνοντας ότι νηστεύουν...) οι άνθρωποι εδώ κόβουν ο καθένας ό,τι νομίζουν πως θα στερηθούν - το οποίο μπορεί να μην είναι φαγώσιμο, π.χ. κάποιος μπορεί να κόψει το τσιγάρο ή το ποτό.

Οι κλασικές αγγλικές κρέπες είναι λεπτές και σερβίρονται ανοιχτές πάνω στο πιάτο, πασπαλισμένες με ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πολύ νόστιμες. Βέβαια ο καθένας κάνει τους δικούς του συνδιασμούς, αλμυρούς και γλυκούς, αλλά αυτές με το λεμόνι είναι οι καλύτερες και οι πιο εύκολες. Γίνονται πολύ ωραίες και με χυμό πορτοκαλιού.

Μια άλλη παράδοση που σχετίζεται με τη μέρα της κρέπας είναι τα pancake races, αγώνες όπου οι συμμετέχοντες τρέχουν φορώντας ποδιές κουζίνας και κρατώντας τηγάνια με κρέπες. Λέγεται ότι η παράδοση αυτή ξεκίνησε πριν από 500 χρόνια στην πόλη Olney του Buckinghamshire (κοντά στο Northampton). Μια νοικοκυρά ξεχάστηκε φτιάχνοντας κρέπες και δεν ετοιμάστηκε στην ώρα της για την καθιερωμένη εξομολόγηση. Όταν χτύπησε η καμπάνα της εκκλησίας, η γυναίκα πετάχτηκε ξαφνιασμένη έξω από το σπίτι φορώντας ακόμα την ποδιά της και κρατώντας στο χέρι το τηγάνι με τις κρέπες. Έτσι μέχρι τις μέρες μας, στο Olney αλλά και σε ολόκληρη την Αγγλία διοργανώνονται αγώνες κρέπας από τους τοπικούς φορείς, συνήθως με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

Όσοι βρίσκεστε στο Λονδίνο, μπορείτε να παρακολουθήσετε αγώνες κρέπας σε διάφορες περιοχές του κέντρου (τσεκάρετε τα στοιχεία πριν ξεκινήσετε, ειδικά την ώρα έναρξης, στις σχετικές ιστοσελίδες):

Great Spitalfields Pancake Race - Dray Walk, Old Truman Brewery, 91-95 Brick Lane, London E1 6QL στις 12:30 μμ (στάση υπογείου: Aldgate East ή Shoreditch)

Great Pancake Race - Tower Hill Terrace, Byward Street, London EC3 (απέναντι από τον Πύργο του Λονδίνου) στη 1:00 μμ (στάση υπογείου: Tower Hill)

Poulters’ Company Pancake Race - Guildhall Yard (μπροστά από το Guildhall) στις 12:00 μμ (στάση υπογείου: St Paul's, Bank ή Mansion House)

Parliamentary Pancake Race - Victoria Tower Gardens, στα κτήρια του Κοινοβουλίου στις 10-10:30 πμ (στάση υπογείου: Westminster)

Better Bankside Pancake Race - Cathedral Square, πίσω από το Southwark Cathedral, μεταξύ 12-2 μμ (στάση υπογείου: London Bridge)

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κρέπες (είναι πάρα πολύ εύκολο) θα χρειαστείτε για 8 περίπου κρέπες:

110 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (plain flour)
2 αυγά
200 ml γάλα
50 γραμ. βούτυρο
λίγο αλάτι
ζάχαρη
1-2 λεμόνια ή πορτοκάλια (ή μερέντα, golden syrup κ.λπ.)
1 μεγάλο τηγάνι
1 κουτάλα
1 σπάτουλα κατάλληλη για μαγείρεμα ή μαχαίρι με στρογγυλή άκρη

...και φυσικά μια καλή συνταγή. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

2 comments:

  1. Έχει σωστά ειπωθεί πως "ο άνδρας κάνει τη γενιά". Αντίστοιχα θα έλεγα πως "η ανάρτηση κάνει το blog". Ειδικά μάλιστα αναρτήσεις σαν τη σημερινή της Σοφίας.

    Εύγε Σοφία!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σχόλια (και κοκκινίζω ως τις ρίζες των μαλλιών)!!

    ReplyDelete