Thursday 12 February 2009

NLA (new london architecture)

Μερικά από τα καλύτερα πράγματα στο Λονδίνο τα βρίσκεις καταλάθος. Εκεί που περπατούσα στην Store street, κοντά στην Tottenham Court Road, είδα ένα καινούργιο κτήριο στο ισόγειο του οποίου είχε μια τεράστια μακέτα, ένα καφέ και ένα βιβλιοπωλείο, πράγμα που με έκανε να σκεφτώ ότι αν έμπαινα μέσα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Και το λέω αυτό γιατί το γεγονός ότι το όνομα του κτηρίου λεγόταν "the Building Centre" και τα αρχικά του κτηρίου ήταν "NLA" που δεν μου λέγανε τίποτα.

Μπήκα λοιπόν μέσα, όπου είδα ότι η μακέτα είναι το Λονδίνο και το ότι το NLA είναι τα αρχικά για το new london architecture.

Επειδή το Λονδίνο είναι τόσο απίστευτα τεράστιο είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να μπορέσει να καταλάβει το μέγεθός του. Ακόμα και όταν το βλέπεις από το αεροπλάνο ή από το Parliament Hill δεν μπορείς να realise το μέγεθός του. Οι περισσότεροι όταν λένε Λονδίνο εννοούν Zones 1 and 2 αλλά το Λονδίνο είναι πολύ πιο μεγάλο από ότι αυτές οι ζώνες. Big deal θα μου πείτε. Και η Αθήνα είναι τεράστια. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Αλλά αυτό που δεν είχα συνειδητοποιήσει είναι το πόόόόόσο μεγάλες είναι αυτές οι Zones 1 and 2.

Βλέποντας αυτή τη μακέτα - η οποία δεν ήταν καν μακέτα από ολόκληρες οι ζώνες αφού κοβόταν στην μέση του Hyde Park από τα δυτικά - συνειδητοποίησα πραγματικά πόσο τεράστιο είναι το Λονδίνο.
Παραδείγματος χάρη, το πραγματικά κεντρικό Λονδίνο - ας πούμε αυτό το οποίο περικυκλώνεται από την circle line δεν είναι παρά το ένα τρίτο της μακέτας (τα κόκκινα γράμματα τα έβαλα εγώ):


Και λέω το ένα τρίτο γιατί κοιτάξτε τα άλλα δύο τρίτα:


Να και το canary wharf και το O2 arena που ήταν το matter, το club για το οποίο έγραψα σε ένα άλλο post.

Φοβερή η μακέτα λοιπόν, αν και θα ήταν καλύτερη αν είχε τα ονόματα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κτήρια του Λονδίνου. Τα περισσότερα τα ήξερα δηλαδή, αλλά εγώ είμαι εδώ και 5μιση χρόνια στο Λονδίνο και όσον να είναι το έχω περπατήσει αρκετά το Λονδίνο. Ακόμα όμως και χωρίς τα ονόματα, ειλικρινά αξίζει να δει κανείς αυτή τη μακέτα.

Δίπλα στην μακέτα είχε εικόνες και πληροφορίες για διάφορα κτήρια και αρχιτεκτονικά έργα τα οποία χτίστηκαν πρόσφατα, χτίζονται ή θα χτιστούν στο Λονδίνο. Δεν μπορώ να πω ότι κανένα από αυτά με έκανε να πω WOW! αλλά ίσως αυτό είναι επειδή δεν ξέρω τι ήταν πριν στην θέση τους. Κάποιος που ξέρει καλύτερα τα αρχιτεκτονικά trends ίσως τα κάνει appreciate περισσότερο.


Τέλος, δίπλα είχε μια αίθουσα με τα Architects' Journal's Small Projects Awards 2009:

The exhibited projects are the shortlisted entries for The Architects' Journal's Small Projects Awards 2009. All were built for a contract value of less than £250,000. From a chapel in Lebanon to a bike shed in Bermondsey, woodland palaces in Kent and the world's smallest cinema, these projects showcase the ingenuity of a cross section of the UK's brightest architects. The awards are a welcome opportunity to shine a spotlight on work that, because of its modest size, may have otherwise gone unnoticed by the architectural press.
Ένα από τα οποία ήταν το μικρότερο σινεμά του κόσμου:

Λένε ότι η περιέργεια σκότωσε την γάτα - εμένα μου βγήκε σε καλό. Έμαθα κάτι για την πόλη μου.

Γι'αυτό λοιπόν, αν περνάτε από εκεί - μπείτε μέσα. Δεν θα σας πάρει πάνω από 10 λεπτά να τα δείτε όλα και αξίζουν! :-)

Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε το www.newlondonarchitecture.org



Το post δημοσιεύτηκε στο liomenoxamogelo.blogspot.com.

4 comments:

  1. Κάτι τέτοια παράξενα τα ψάχνω και εγώ! Δεν το ήξερα καθόλου το μέρος, αλλά το έψαξα από το google είδα που αριβώς είναι και θα το επισκεφτώ σίγουρα! Από κοντά οι μακέτες πρέπε να είναι πολύ καλές.

    ReplyDelete
  2. @ΝdN: χαιρομαι πολύ που θα πας! Αφού το επισκεφτείς το μέρος θα χαρώ πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σου! :-)

    ReplyDelete
  3. OYAAAAAAAAAA όχι άλλες μακέτεεεεεεεες!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. @mahler76: χαχαχα όχι άλλα γονίδια! χαχαχα

    ReplyDelete