Saturday 7 February 2009

Έκθεση για το Βυζάντιο

Η Royal Academy of Arts, που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο, έχει αυτή την εποχή μια Έκθεση που είναι αφιερωμένη στο «Βυζάντιο 330-1453».

Είναι μια καταπληκτική Έκθεση. Η όλη παρουσίαση των θεμάτων έχει γίνει με εξαιρετικά επαγγελματικό και αριστοτεχνικό τρόπο, έτσι ώστε να αναδειχθούν όλες οι πλευρές της ζωής και της προσφοράς του Βυζαντίου.

Η Τέχνη είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της προσφοράς του Βυζαντίου στην παγκόσμια κληρονομιά. Η Έκθεση αναδεικνύει βασικά τη Βυζαντινή Τέχνη. Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά, τα κεντήματα, τα κοσμήματα, η μεταλλοτεχνία, τα κεραμικά, τα νομίσματα, τα χειρόγραφα, είναι όλα εκεί.

Οι τομείς που η θαυμάσια αυτή Έκθεση καλύπτει είναι οι εξής: Μέγας Κωνσταντίνος, Μέγας Ιουστινιανός, Εικονομαχία, Το Παλάτι, Βυζαντινή Οικία, Βυζαντινός Ναός, Εικόνες, Βυζάντιο και Δύση, Πέρα από το Βυζάντιο, Σινά.

«Πλουσιότατη και πλήρης» η Έκθεση. Αυτή είναι η κοινή αίσθηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Δεν γνωρίζω τις μέχρι τώρα στατιστικές επισκεψιμότητας. Όμως από την παρατήρηση που έκανα, όση ώρα ήμουν εκεί, διαπίστωσα πως σε όλες τις αίθουσες υπήρχε το αδιαχώρητο. Φαίνεται πως η επιτυχία της διοργάνωσης (και από οικονομικής πλευράς) θα είναι τεράστια.

Αξίζει οπωσδήποτε να τονίσουμε με έμφαση το γεγονός ότι για την πραγμάτωση της Έκθεσης αυτής, η οποία ούτως ή άλλως αναδεικνύει τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό μας, συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά έργα τέχνης από πολλές και διάφορες χώρες, περιοχές του πλανήτη και Μουσεία. Στοιχείο και αυτό (από τα καλά φυσικά) της παγκοσμιοποίησης.

H Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2009. Την συστήνω ανεπιφύλακτα.

4 comments:

  1. Αλήθεια,πως βλέπουν το Βυζάντιο οι Ευρωπαίοι;

    ReplyDelete
  2. Η απάντηση σε τέτοιο ερώτημα δεν μπορεί βέβαια να είναι μονοσήμαντη. Θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι οι καλύτερες Βυζαντινές (ή Βυζαντινολογικές) Σπουδές βρίσκονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ίσως να προηγείται στον τομέα αυτό η Γαλλία. Η Αγγλία έχει επίσης πολύ καλά Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία πραγματοποιείται και σημαντική έρευνα στο χώρο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος ίσως Βυζαντινολόγος της σύγχρονης εποχής είναι ο Βρετανός Sir Steven Runciman. Επίσης, η Γερμανία φημίζεται κι αυτή πάντοτε για τις Βυζαντινο-Φιλολογικές Σπουδές της. Ας θυμηθούμε και το μνημειώδες έργο του Karl Krumbacher.

    Bέβαια δεν έχουν όλοι οι διανοούμενοι τις ίδιες απόψεις για το Βυζάντιο. Υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν στις συνωμοτικές θεωρίες, υπάρχουν κι εκείνοι που κατηγορούν το Βυζάντιο ότι προώθησε την θεοκρατία και την διπλωματία, ενώ δεν έκανε ουσιαστική προσφορά στην επιστήμη.

    Πάντως είναι καιρός να κάνουμε κι εμείς μια νέα πολιτιστική προσφορά προς τη Δύση, αποκαλύπτοντάς τους το μεγαλείο του Βυζαντίου. Η έκθεση αυτή που αναφέρουμε παραπάνω είναι νομίζω μέσα στο πλαίσιο αυτό.

    ReplyDelete
  3. i wanna goooooooooooooo!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Πραγματικά δείχνει ενδιαφέρουσα.

    ReplyDelete